Now Reading:
Историкът от Добрич Радослав Симеонов е сценарист във филма “Помни войната”
Full Article 3 minutes read

В Тутракан се състоя официалното представяне на четвъртия епизод от филма „Помни войната”, чийто сценарист и консултант е Радослав Симеонов – главен експерт в Министерство на отбраната (МО) и дългогодишен уредник на Военното гробище в Добрич.

Филмът беше промотиран по Военния телевизионен канал на 6 септември.

Той е четвърти пореден епизод от една поредица в памет на Първата световна война, която носи общото заглавие „Помни войната”. Първите три епизода бяха посетени на влизането на България в Първата световна война, на Леринско-Чеганската операция и на Каймакчалан. Следващите епизоди ще бъдат за Добруджанския фронт.

„Първият от тях стартира на 6 септември с Тутраканската операция, която е едно изключително бижу от военна гледна точка, трудно разбираем от днешното поколение подвиг, който българските войски извършват”, сподели за Про Нюз Добрич Симеонов.

По думите му, Тутраканската операция не само че доказва, че победата при Одрин по време на Балканската война не е случайна – това е, може би, втората най-емблематична наша битка, която ние постигаме при, забележете, по-многочислен противник.

„Обикновено, когато се обсажда крепост, практиката е хората, които обсаждат, да са два пъти повече от тези, които защитават крепостта. При Тутракан надмощието е на тези, които защитават крепостта. Точно в това се състои подвигът на нашите войници и генерали, които развенчават мита, ч румънската крепост, наричана от самите румънци „Нашия малък Вердюн” ще падне толкова бързо. Никой не е очаквал, че само за 33 часа Тутраканската крепост ще бъде овладяна с щурм, без ген. Киселов, който е назначен за командващ ударната групировка, да помисли да обсажда крепостта. Той директно я атакува. И, това всъщност румънците не могат да повярват. Това е безумие. Българите се хвърлят срещу смъртта с нещо, което румънците не могат да разберат. Това е българският дух и желанието на нашите войници да освободят час по-скоро Добруджа. Нека да припомним, че през 1913 г. Добруджа е окупирана без бой от румънската армия. Поради това влизането на България в Първата световна война и освобождаването на Добруджа се възприемат като едно справедливо възмездие за този вероломен акт, който румънците ни нанасят в гръб по време на Междусъюзническата война, когато нашата армия воюва срещу Сърбия и Гърция в Македония. Затова този филм е толкова важен. Той трябваше да покаже емоцията на времето, да бъде едно документално свидетелство за тези удивителни събития, които съвременното поколение не познава. Мисля, че всеки, който се докосне до този филм, ще се почувства горд, че е българин”, добави още историкът.

Радослав Симеонов е сценарист и на следващата серия, която ще е посветена на боевете от Добричката епопея. Останалите два епизода трябва ще са посветени на освобождаването на Добруджа до делтата на Дунава, което включва Кубадинската операция, друг военен подвиг на нашата армия, за който нищо не се знае. В другия епизод ще се говори за превземането на Букурещ, когато нашата армия успява да овладее румънската столица. И за т.нар. Серецки фронт, за който в нашите учебници по история има буквално две думи – че там са се водили позиционни боеве и е имало побратимяване срещу руски войски, ,и двете неверни

Очаква се филмът за Добричката епопея да е готов до пролетта на 2020 г., каза още Радослав Симеонов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.