Now Reading:
Балчик отбелязва 79 години от възвръщането на града в пределите на България
Full Article 2 minutes read

С церемония по издигане на националния флаг, започна тържествената част в отбелязването на 79-годишнината от освобождението на град Балчик от румънска окупация. По програма, жители и гости на града поднесоха венци и цветя на Паметника на героите, паднали за Отечеството.

Думи, припомнящи значението на този ден за Добруджа и цяла България, бяха отправени от кмет на Община Балчик Николай Ангелов към присъстващите на тържеството. В тържествената част по отбелязване празника на град Балчик, участие взе и Представителният духов оркестър на Военноморските сили на България. След официалната част присъстващите посетиха залата на Регионалния историческия музей в Балчик, където по повод годишнината беше открита фото-изложбата “Денят на нашето освобождение”.

На 21 септември 1940 г. силите на военноморския ни флот, командвани от контраадмирал Асен Тошев, извършват десант и заемат ключови в Балчик, Лятната резиденция (Двореца) на Румънската кралица, град Каварна и ивицата на Добруджанското крайбрежие, които румънците не желаят да предадат на България – според подписаното в Крайовския договор. С този акт се слага край на продължилата четвърт век румънска окупация и Белият град е освободен, а българският суверенитет над Южна Добруджа е възстановен окончателно. Възстановява се и границата между България и Румъния, съществувала до 1913 г. В страниците на архивите и в паметта на поколения добруджанци са запаметени и едни от най-трагичните събития в историята ни – принудителното депортиране от румънските власти, на хиляди българи от родните им български земи в Северна Добруджа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.