Now Reading:
Боил Банов се закани: Ще преместя храма на Кибела в „Двореца” в Балчик
Full Article 2 minutes read

Ако собственикът и общината не се разберат за храма на Кибела ще го пренесем в „Двореца” в Балчик. За 15 дни ще го организираме и осъществим. Това се закани министърът на културата Боил Банов на брифинг с журналисти в „Двореца” в Белия град. Той посочи, че Министерството на културата е склонно на всичко, стига да се пази културното наследство, да се развива, да се социализира. „Готови сме да подкрепим всяка стъпка за развитието на Балчик, на региона, на културния туризъм и на съхранението за паметта на такъв прекрасен обект”, посочи Банов.

По думите му има техники и технологии, за да бъде осъществено преместването на храма на Кибела. Министърът сподели, че има теза, според коя храмът е бил до морето, но водата се е отдръпнала. Естественото му място е до брега, ще го защитя и научно, допълни той. Според него най-доброто решение е да си остане на мястото, но собственикът и общината искат различни неща.

Боил Банов обясни, че собственикът е входирал проекти в Министерството на културата, които обаче не реализира. Той посочи, че Община Балчик има някакви претенции, но не откликва на поканите на Министерството на културата, за да ги сподели. 

Сега обектът се укрепва, за да не стане някаква беля, да не се срути намиращият се в близост блок, каза министърът. Извършено е проучване какво трябва да бъде направено и се избира изпълнител. Това ни е свръх задачата, посочи Боил Банов. И допълни, че след като храмът бъде укрепен ще разговарят с кмета на Балчик и собственика, за да се намери най-доброто решение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.