Now Reading:
Камерен оркестър и приятели представят в Добрич „Шедьоври на италианската барокова музика“
Full Article 3 minutes read

Камерен оркестър и приятели представят в Добрич „Шедьоври на италианската барокова музика“

Български камерен оркестър – Добрич с диригент Арто Чифчиян, заедно с хор „Добруджански звуци“ с диригент Елвира Пастърмаджиева ще представи на добричка сцена втория концерт от цикъла „Шедьоври на италианската барокова музика“.

На 11 май от 18.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ заповядайте на едно истинско пиршество на духа и сетивата. Знакови творби на Албинони, Качини, Марчело, Вивалди ще прозвучат в изпълнение на оркестър, хор и солисти. Хор „Добруджански звуци“ с диригент Елвира Пастърмаджиева и солистите Галина Великова – сопран и Елеонора Христова – мецосопран ще видим в едно от най – духовните произведения на Вивалди „Глория”, кантата написана по думите на песнопението, известно в православната традиция като Велико славословие, започващо със: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение !”.

Другото известно име в този мащабен проект е на обоиста Вартан Ананян, който ще солира в Концерт за обой и струнен оркестър на Бенедето Марчело.

Кои са солистите:

Вартан Ананян е роден в Ереван, където завършва Средно музикално училище, а по-късно и Ереванска Държавна Консерватория – специалност обой и педагогика. Изнася концерти като солист и като участник в организирани от него камерни формации.

Получава Българско гражданство за заслуги в областта на културата. С различни камерни ансамбли Вартан Ананян развива активна концертна дейност в страната, популяризирайки най-добрите образци на класическата камерна музика – в оригинали и аранжименти. Има реализирани записи за Националната испанска телевизия, представял е България в концерт пред ЮНЕСКО. В момента Вартан Ананян е артист – оркестрант в Софийски духов оркестър.

Галина Великова е родена в Добрич. Възпитаник е на Детски хор „Маестро Захари Медникаров“. Завършила е НМА „Проф. Панчо Владигеров“, София в класа на проф. Илка Попова. От 2004 г. е артист-хорист в Държавна опера Варна, а от 2017 г. се изявява и като солист. Притежава богат и разнообразен репертоар – Розина от „Севилският бръснар“, Сузана от „Сватбата на Фигаро“, Анина от „Травиата“, Инес от „Трубадур“ и мн. други. Участва в големи оперни спектакли и завладява публиката с артистичността и таланта си. В почти всички концерти на Смесен хор „Добруджански звуци“ е солист и участва в различни културни програми на Община град Добрич.

Елеонора Христова е родена във Варна. Завършила е НМУ „Любомир Пипков“ в  София. От 2002 г. е артист-хорист в Държавна опера Варна. Като солист е била в ролите на Марчелина от „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт, Берта от „Севилският бръснар“ на Росини и др. Концертира също и с квартет „Маджика“.

Програмата:

  • Томазо Албинони – Адажио
  • Бенедето Марчело – Концерт за обой и струнен оркестър в до минор
  • Солист Вартан Ананян – обой
  • Джулио Качини – Аве Мария / солист – Галина Великова (сопран)
  • Антонио Вивалди – „Глория“ за солисти, хор и струнен оркестър в Ре мажор, с участието на хор „Добруджански звуци“, диригент Елвира Пастърмаджиева и солисти: Галина Великова (сопран) и Елеонора Христова (мецосопран), Радостина Гроздева – Кръстева (орган)

Продажбата на Билети ще започне от 16.30 ч. в залата. Цена – 5 лв., а за пенсионери и учащи – 2 лв.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.