Now Reading:
Ботаническа градина в Балчик – приказно разнообразие от пъстроцветни растения  
Full Article 3 minutes read

Ботаническа градина в Балчик – приказно разнообразие от пъстроцветни растения  

Ботаническата градина в Балчик е идеалното място, ако искате да избягате от града и да се насладите на спокойствието и тишината. Тя предлага приказно разнообразие от пъстроцветни растения и чудесни гледки към Черно море. 

Води началото си от неповторимо красивата градина в Двореца на румънската кралица Мария. Най-напред градината е проектирана от швейцарския ботаник Жан Жони, още в далечната 1926 г. След нейното завършване кралица Мария й дава името „Градината на Аллах“.

През 1955 г. тя се превръща в Университетска Ботаническа градина, която се простира на площ от 194 дка. Разполага с уникални по рода си колекции от над 3 500 растителни вида – едногодишни пролетни и летни цветя,  алпийска и водна растителност, тропични и субтропични видове растения, цъфтящи и вечнозелени храсти и много други растителни видове. Безспорно обаче най-голямата атракция в Ботаническата градина продължава да бъде колекцията от кактуси и сукуленти, която се нарежда на второ място в Европа след тази в Монако. Тук могат да се видят уникални растения, някои от които цъфтят веднъж на 100 години, както и зимоустойчиви кактуси. Над 400 от видовете в тази секция са световно защитени, а други, като галапагоския кактус, са уникални.

В парка на Двореца може да се разходите из няколко тематични градини – Гетсиманската градина, в която растат ориенталски плододаващи дървета като нар, смокиня, хинап, райска ябълка; Английският двор, в който се намира езерото с водните лилии, оградено с конусовидно подстригани стари чимшири; Розариумът, където може да помиришете и да се насладите на пъстрите цветове на многобройните розови храсти. Впечатляваща е и Божествената градина със своите характерни килимни зацветявания, а като цяло и всички отделни красиво оформени кътове, посветени на различни видове.

Интересна забележителност сред експонатите на Ботаническата градина е метасеквоята. Единствения индивид, който се отличава с такива размери и възраст извън естествената си среда, се намира в Кралската ботаническа градина в Лондон. До средата на 20 в. дървото е считано за изчезнал вид, защото единствено свидетелство за него са били открити фосили на над 250 млн. години, което го прави един от малкото живи съвременници на динозаврите. През 1941 г. китайски учен открива първото такова дърво по време на експедиция на границата между провинциите Сичуан и Хубей. То се смята за първородник на този вид, след като семена от него се изнасят към западния свят.

Тук се срещат множество редки екземпляри и екзотични видове като моливното дърво, бонбоненото дърво, древното гинко билоба, каучуковото дърво, каменния дъб, вечнозелената магнолия и много други. Една уникална колекция привлича вниманието на посетители от цял свят – на площ от 800 кв.м е разположена постоянната експозиция на кактуси и сукуленти.

Сред атракциите в Ботаническата градина през е парадът на лалетата. Край морето цъфтят растенията от колекцията от над 90 сорта. Всяко година през пролетта там цъфтят над 60 000 растения от повече от 125 сорта.

Университетската ботаническа градина е защитена местност, посещавана от хиляди туристи всяка година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.