Now Reading:
Научен маршрут “Навигация по звездите” води туристите в  Каварна
Full Article 2 minutes read

Проект „Съвместен отворен прозорец към мистериите на Вселената“ по програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG V-A Румъния-България се проведе в Каварна. Партньори по проекта са Историческият музей в Каварна, Музейният комплекс за природни науки-Констанца/Румъния/, Морска академия „Мирча чел Бътрън“- Констанца и националния колеж „Мирча чел Бътрън“- Констанца.

Историческият музей в Каварна е партньор по проекта.

Основната му цел е оптимизиране на туристическия потенциал на трансграничния регион Румъния – България чрез диверсифициане на туристическата оферта на региона с предимство за научния туризъм.

Научен маршрут “Навигация по звездите” ще поведе туристите по Черноморското крайбрежие. По проекта трябва за бъде доставено оборудването за астрономическа обсерватория в Каварна, съобщи директорът на музея в морския град Пенко Георгиев. По думите му, обсерваторията с автоматизиран купол, за която вече се изпълняват обществени поръчки, ще разполага с телескопи за дневни и нощни астрономически наблюдения, както и с камери за заснемане на звездното небе.
“Навигация по звездите” ще научи любопитните как да се ориентират в Черно море, използвайки нощното небе за ориентир. И друг нов маршрут – “Лагери на астрономията”, ще привлича туристите да изследват Вселената с телескопи от най-добрите точки за наблюдение в трансграничния регион Добрич-Констанца, между които е и нос Калиакра.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.