Now Reading:
Изложби и концерти в Европейската нощ на музеите в Балчик – вижте програмата
Full Article 2 minutes read

Европейската нощ на музеите се организира в Балчик на 21 май от Историческия музей и включва редица културни събития в Етнографската къща и в художествената галерия в Белия град.

Изложба „Театралният плакат“ на Людмил Чехларов ще се открие в Художествената галерия в Балчик в Нощта на музеите – на 21 май, в 17.30 часа. Подбраните 50 експоната-тираж са част от проекта на Художествената галерия в Добрич за популяризиране на дарението, което проф. Чехларов направи на галерията в края на 2021 г., и се представя едновременно в двата града. То проследява развитието на плакатното изкуство и театралния афиш на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“ – София, от 70-те години на ХХ век до наши дни в образи и настроения, уловени от художника.

Людмил Чехларов е роден в Добрич. Завършва Националната художествена академия, специалност „Плакат“, в курса на проф. Александър Поплилов. Започва работа като плакатист в Държавния сатиричен театър. Плакатите на Людмил Чехларов са провокативни, смешни или сериозни, приканващи зрителя да влезе в театралната зала. Той е сред бележитите преподаватели, които десетилетия наред определят насоките в развитието на приложната графика в НХА. Заедно със свои колеги е инициатор на триеналето на театралния плакат.

Изложбата ще бъде открита от директора на добричката галерия Недко Недков и е част от Нощта на музеите в Балчик.

Богата е програмата за Нощта на музеите в Белия град. Тя започва в Етнографската къща в 16.30 часа с творческа работилница за деца и гостуване на Регионалния природонаучен музей в Пловдив.

Освен плакатите на проф. Чехларов, в галерията ще бъде експонирана изложба – живопис на Розалия Петкова, както и изложба „Пътят на розата през вековете“ с луксозни авторски произведения с 24-каратова позлата. Ще бъде представена стихосбирката „Минорни очертания“ на Ивелина Узунова. Ще се състоят концерти на вокална школа „Септима“, КНХ „Троп – троп“ и ФТК „Жеравна“. Посетителите видят изложбата с декоративни лампи на Александър Радивоевич.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.