Now Reading:
Жива изложба на добруджански носии показва в Каварна проектът „История в шевици“
Full Article 2 minutes read

Автентично великолепие на красавиците от Каварна ще оживее в над 30 добруджански носии по време на уникално събитие, което организира в морския град художникът Славян Стоянов. Така той ще сбъдне своя дългогодишна мечта.

Осъществява я в партньорство с Исторически музей в Каварна на един много специален ден – Лазаровден, когато  по стар български обичай обредно много млади момичета ще започнат да се момеят. На 8 април (събота) от 10,30 часа пред храм „Св. Успение Богородично“, ще се състои живата изложба на над 30 носии от колекциите на Огнян и Мира Иванови, Радослав Радков, Илонка Станкова, Ивелина Иванова и Васил Василев. Тя ще бъде съчетана с богата фолклорна програма.

Добре дошли на събитието са всички влюбени в българските традиции и фолклор.

„История в шевици“ разказва за уникалните елементи на добруджанските носии от региона на Северното Черноморие. Проучването прави Славян Стоянов. Той е добруджанец, родом от с. Челопечене, Каварненско. Художник е по професия, но се занимава и с етнография. Изследва шевичните мотиви в нашата везбена традиция. Организатор е на „Фестивал на шевицата“ в Белослав. Периодично, с приятели колекционери, организират изложби на носии. Пише книга за историята на родното си село. Записва спецификите на носиите, изследва какви са особеностите при различните села.

„Всяко село си има някакви акценти по носията, която ги отличава дори от съседното село. Компетенцията на хората с които работим са в областта на носиите, моята е към шевиците а имаме и човек, който изследва вярванията и ритуалите свързани с духовното, благословии – светци, плодородие, погребални практики и дори демонология, сиреч злите същества в народните вярвания”, сподели пред Про Нюз Добрич Славян Стоянов.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.