Now Reading:
Красотата на изкуството Икебана бе представено в Двореца в Балчик
Full Article 2 minutes read

За втора поредна година културен център „Двореца“ в Балчик представя изкуството Икебана в международната инициатива „Нощ на музеите“, която през 2023 година бе отбелязана на 13 май. Неповторими цветни композиции впечатлиха многобройните посетители на архитектурно-парковия комплекс.

Красотата на японското изкуство икебана показаха  редставители на сдружение „Кагецу“. Те въведоха посетителите в тайните на икебаната, като им помогнаха да се докоснат до философията на това занимание и да прекарат един вълнуващ и различен съботен ден. Направена бе демонстрация за изработване на композиция икебана по правила и принципи, предавани от поколение на поколение. Ще бъдат изложени и различни печатни материали.

Икебана е японска система за подреждане на цветя. Преди около 500 години възниква Икенобо – най-старото училище за Икебана. Училището е създадено от свещеник от храма Рокакудо – Шиун Джи в Кйото, който бил толкова сръчен в подреждането на цветя, че бил търсен от други свещеници за помощ. На събитието в Двореца гостите ще се запознаят с етапите на развитието на изкуството през вековете.

В Икебана освен цветя се използват живи клончета, лозови пръчки, листа, житни растения, зърна, плодове, семена, както и сухи растения. Всъщност в икебана могат да се използват всички естествени материи, а съвременната икебана включва стъкло, метал и пластмаса. Като традиционно японско изкуство икебана има символичен характер, както и декоративна употреба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.