Now Reading:
Шабленската художничка Люба Захова дари картината си „Бялата лястовица“ на галерията в Добрич
Full Article 2 minutes read

Шабленската художничка Люба Захова дари картината си „Бялата лястовица“ на галерията в Добрич

По време на откриването на своята първа самостоятелна изложба в Художествената галерия в Добрич Люба Захова дари на културния институт своята картина „Бялата лястовица“.

Шабленската художничка обясни, че произведението е рисувано по разказа на Йордан Йовков „По жицата“, като включва и детайли от песента на Лили Иванова със същото заглавие и текст на Михаил Белчев. В нея се пее за момиче, което „размахва в здрача своя шал червен“ и макове, шепнещи: „Колко много момичето приличало на мен!“.  

„Бялата лястовица е нарисувана като мираж. Тя изниква от нищото и пак изчезва, а горе е реалността – черните лястовици, които са много, една до друга. Момичето, което е тръгнало да търси бялата лястовица с молитва към Бога – маковете и нейния червен шал съм отразила до най-малката подробност. Мисля, че тази картина трябва да остане в музей в Добрич“, каза Люба Захова.

Художничката сподели, че творбата е „много лично, силно изживяна“, тъй като самата тя е загубила свои сестри, които също са търсили бяла лястовица. 

„Творчеството на Люба Захова е мимезис. В нейните картини се оглежда природата – не друга, а човешката природа. В центъра на творчеството на Люба – и това е видимо и от изложените творби, е поставена човешката гледна точка към най-естественото, най-основното за изкуството и природата като цяло“, каза д-р Борис Дренков, който познава отблизо изкуството на шабленката.

„В него се откриват много и различни аспекти и теми, но няколко мотива надделяват категорично над всички останали – духовният образ, митологията и природата. Люба се интересува от състоянието на духа. Формата е по-слаба от емоцията, цветовете са иманентен фокус, а жаждата за живот – основен стремеж на човека. Изложените творби са преди всичко празник на живота“, допълни той.

Изложбата може да бъде разгледана до 30 юни.

Автор: Александра Антонова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.