Now Reading:
Археолози от България, Канада и Франция отново проучват крепостта Залдапа край Крушари
Full Article 2 minutes read

Археолози от България, Канада и Франция отново проучват крепостта Залдапа край Крушари

Международният българо-канадо-френски екип проучва за четвърта година раннохристиянска базилика на античния град Залдапа край Крушари.

Екипът, ръководен от проф. Г. Атанасов, включва още проф. Н. Бодри от университета „Римуски“ – Квебек-Канада, доц. Ал. Миланова от СУ „Кл. Охридски“, д-т Ал. Иванов от НАИМ-БАН. Той проучва за четвърта година базилика № 2 – едно приятно изключение в църковната архитектура на провинция Скития със своите размери, мозайки, каменнопластична украса от няколко вида мрамори.

Сега започнахме с притвора на базиликата, покрит по неповторим начин с големи каменни плочи. За разкопките помагат работници от селата Крушари, Дяково, Абрит и Коритен.

Проучванията миналата година приключиха с изненадващи разкрития. Тогава археолозите изследваха четирилистна църква, която е била цялата в стъкло и арки, което е в разрез с каноничната архитектура. 

По думите на проф. Г. Атанасов в целия свят са известни 28 подобни църкви, като в България са 3 от тях. Те се намират край Перущица, в Стара Загора и в тракийското селище Залдапа край Добрич.

Тетраконхът е храм с квадратно подкуполно пространство със заоблени върхове. Конхите, прилепени към страните на квадрата, са ориентирани по четирите посоки на света, като източната покрива олтарната апсида.

Като архитектурна форма тетраконхът се появява през V-VI век и е разпространен в раннохристиянската и средновековната архитектура главно във Византия и свързаните с нея християнски страни.

Тетраконхът е широко разпространен и в Сирия и Близкия Изток

Археологическите разкопки в Раннохристиянска крепост Залдапа край Крушари това лято разкриха забележителната тетраконхална църква от VІ в. Четирилистната църква е била цялата в стъкло и арки, което е в разрез с каноничната архитектура.  

Предстои екипът да обяви резултатите от проучванията тази година.

Снимка: Личен архив проф. Г. Атанасов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.