Now Reading:
Подновено е изследването на цитаделата на нос Калиакра
Full Article 3 minutes read

Екип от археолози, ръководен от доц. д-р Бони Петрунова, за 20-та поредна година извършва разкопки на Антично и Средновековно укрепление Калиакра. За първи път проучването се осъществява на два фронта. След близо половин век е подновено изследването на най-вътрешния град, цитаделата на нос Калиакра. Тук намираме Филип Петрунов, археолог, Средновековна секция в Националния археологически институт на Българската академия на науките, който ръководи изследването на този нов сектор.

„Това, което е видно още на повърхността и изпълнените дейности по реставрация, е, че става въпрос за едни антични сгради, улична мрежа, развита сравнително системно по римския архитектурен модел на прави улици ориентирани север-юг и изток-запад с леки отклонения поради това, че този участък от носа е изключително тесен, а ширината на целия нос е не повече от 60 метра., коментира Филип Петрунов, археолог в НИМ на БАН. – Въпреки това фундаментите на градежите подсказват една архитектурна практика от 2-3 и 4-6 век, която обаче впоследствие, може би, почти без прекъсване е била място за живот и ежедневни дейности и през Средновековието и ранния Османски период.

Той обяснява, че много ясно се вижда, как се развива улицата в южна посока и преддверието на най-южните помещения, с масивни плочници с масивни прагови камъни. Пространството пред което Петрунов коментира има отново преддверие с голям плочник и се влиза в първото складово помещение.

„През Средновековието то е преградено, оформено е второ складово помещение с един силоз с кръгла форма, чиято функция все още не сме уточнили, но би трябвало да е за съхранение на по-нетрайни хранителни материали или питейна вода. Източно от това помещение, вероятно се развиват и други такива складови съоръжения. Ето тук може да видите вече попаднахме на един непроучван съд за съхранение, тип долиум, голям глинен съд от Античността и Средновековието, наричани шеговито античните хладилници, в които нетрайните продукти се съхраняват по-дълго време“, обяснява археологът.   

Екипът археолози и доброволци са открили още няколко антични монети от 3-4 век, долната част на съд за пиене на вино.  Очакват до края на археологическата експедиция да се натъкнат на още любопитни артефакти, които са обогатят изложбата „Богатството на Калиакра“, с които Община Каварна и Историческият музей в града отбелязват 20 години от възстановяване на археологическото проучване на крепостта на нос Калиакра.

Автор: Преслав Нейчев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.