Now Reading:
Фестивал на хляба и изложение на занаяти ще се състоят в Добрич
Full Article 3 minutes read

На 24 септември – Ден преди празника на Добрич, ще се проведе Фестивал на хляба, който започва в 8.00 часа сутринта на пл. “Демокрация” с кулинарно шоу на известният готвач Ути Бъчваров. Шоуто ще продължи до 12.00 часа. Ще има ръчно изработени тестени изделия от клубовете на пенсионера и от учениците на Професионалната гимназия по туризъм в Добрич, в същото време ще има и експериментални работилници за деца и родители, които показват как се е развивало разбирането и изработването на хляба през различните епохи. Ще има и занимателни игри, свързани с хляба.

„Изложение на занаяти, характерни за региона” организират Регионалната занаятчийска камара – област Добрич и Сдружението на майсторите, упражняващи традиционни и художествени занаяти в ЕК „Стария Добрич”. То се осъществява в рамките на Фестивала на хляба, организиран от Община Добрич.

Изложението ще се проведе на 24 септември от 10.00 до 17.00 часа на площад „Демокрация“ в Добрич.

„Всичко добро иде от ръцете – те са и дарба, и ум, и скопос…“ – казва народът, като възхвалява ръкотворството и майсторлъка им в песента: „Че са им златни ръцете, кат на Добруджа житата…“.

„От първото и най-важно умение на девойката – замесването на хляба до неповторимото пластично богатство от древни символи от тесто върху обредните хлябове, от първия извезан бод до художествените висоти на шевицата и багрената хармония на носията, от грациозно изваяните глинени съдове до оживялото парче дърво в слънца и птици в ръцете на дърворезбаря…– навсякъде откриваме ръцете на самобитния народен майстор.

Сътвореното през вековете народно изкуство, достигнало и до нас, представя не само по своеобразен начин бита и културата на предците ни, но и пренася във времето опита, уменията, знанията, естетическите им възгледи и приобщава младите хора към традициите.

Предавано от поколение на поколение, то е отражение на живота на българина, свидетелство за таланта, силата и мъдростта на дедите ни, част от културното наследство на България.

Запазване и развитие на регионалната идентичност предполага съхранение и популяризиране на народното творчество и на днешните продължители на традицията – майсторите на народни художествени занаяти, чрез търсене на атрактивни съвременни форми и средства – фестивали, изложения, празници, чрез които съвременният човек да се докосне до автентичното, до Българското.

В тази връзка „ръкотворната“ култура на Добруджа и в миналото, и днес, и в делник и в празник над всичко стои хлябът – символ на труд и дом, и на ръцете, които дават благодат…“, споделя етнографът Лена Кирилова от Историческия музей в Добрич.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.