Now Reading:
25 септември – Ден на Добрич и годишнина от връщането на Южна Добруджа в пределите на България
Full Article 5 minutes read

С панихида, отслужена от свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия на мемориала Военно гробище-музей, започнаха празничните прояви, посветени на Деня на Добрич. Градът отбелязва годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България и навлизането на българската войска на 25 септември 1940 година в Добрич. 

Да сведат глава пред героите, които почиват на добруджанска земя, на Военно гробище бяха кметът Йордан Йорданов, народните представители Деница Сачева и Ертен Анисова, Толга Оркун – генерален консул на Турция в Бургас, Йорданка Костадинова – областен управител, Нивелин Радичков – председател на Общински съвет Добрич, флотилен адмирал Георги Пенев – зам.-командир на ВМС, старши комисар Цветан Пировски, директор на ОД на МВР. Присъстваха делегации от побратимените градове Първомайск в Украйна и Белисток в Полша, почетни граждани, военно инвалиди и военни от запаса, представители на вероизповедания, политически парти и движения, граждани.

В Деня на града в обновената Концертна зала “Добрич” се проведе тържественото заседание на Общинския съвет, на което бяха удостоени със званието „Почетен гражданин“ художникът Тодор Балев и оперната певица Константина Петкова.

Аз съм много признателна за това, че получавам тази висока оценка от този град, където съм израснала, завършила основното, прогимназиалното и гимназиалното си образование, където дълги години участвах в културната дейност на този град с ежедневни, ежемесечни включвания в прогами, тържества и събития, където свирих в оркестъра на Маестро Качулев, след това много години бях в хора на Маестро Захари Медникаров, който остави големи следи върху формирането ми като музикант и артист, на който съм много признателна, вечна му памет!„, сподели Константина Петкова.

Благодаря ви много за уважението, което проявихте да бъда тук. Ще кажа само няколко думи, за да се допълни това, което се представи. След завършването си на Художественото училище в София бях учител в град Генерал Тошево. След това станах учител в Добрич. През цялото това време водих школа по изобразително изкуство – това са 35 години. Известни мои бивши ученици сега са достойни за уважение и почитание, един от тях, който съм го подготвял за Художествената гимназия е Георги Чапкънов – Чапа. Той е автор на композицията с Петко и Пенчо Славейков на площад „Славейков“ в София, на паметника на Света София в София и на много други произведения, което му прави чест, че е много упорит, амбициозен и талантлив. Други по известни също са Диана Райкова, Димитър Грозданов и много други. Може би 80-90% от художниците в Добрич са бивши мои ученици, от някои от тях сега, дори сега се уча на много неща от тях„, сподели Тодор Балев.

В 18.00 ч. обновената Концертна зала „Добрич“ ще бъде официално открита с голям концерт с участието на Български камерен оркестър – Добрич с диригент Арто Чифчиян; Духов оркестър – Добрич с диригент Стоян Монов; Хор „Добруджански звуци“ с гл. диригент Елвира Пастърмаджиева; Мария Славова – орган; Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов.

Денят на Добрич ще завърши с концерт на Миро на пл. „Демокрация“.

25 септември се чества като Ден на Добрич от 1990 година, когато официално е отбелязана 50-годишнината от присъединяване на Южна Добруджа към България и с Указ на президента на Република България е възстановено старото име на града – Добрич.

Преди 83 години, на 7 септември 1940 година е подписан Крайовският договор между България и Румъния. Условията на договора налагат Румъния да върне на България Южна Добруджа, както и да се осъществи обмен на населението от Северна и Южна Добруджа. Още на 19 август 1940 г. протичат мъчителни и трудни преговори между двете държави. Румънската страна се стреми да направи възможно най-малки отстъпки, но в крайна сметка на нея ѝ се налага да върне южната част на Добруджа на Царство България. Така над 88 000 румънци, заселени от румънските власти след края на Втората Балканска война през 1913 г. са принудени да напуснат и да се преместят на север, докато 65 000 българи от северната част емигрират в родината.

Навлизането на българската армия в Южна Добруджа става в периода 21 септември – 1 октомври. Военните са посрещани с изключителна радост и възторг от страна на добруджанците от Тутракан и Силистра на 21 септември, Каварна и Добрич на 25 септември и Силистра на 1 октомври.

Дни преди датата 25 септември в Добрич пристигат представители на административните власти. На 25-и българската армия официално влиза в града. Хиляди добруджанци посрещат българските освободителни войски, предвождани от генерал-лейтенант Георги Попов, който става и първият генерален управител на Южна Добруджа. И стари, и млади дават израз на своя патриотичен порив и въодушевление. Добрич ликува и чества свободата си, след като от 1913 година е под румънска окупация.

По време на комунистическата власт, в годините от 1944-та до 1989-а датата не е била отбелязвана по никакъв начин, по ясни причини. След краха на комунизма, в началото на демократичните промени Добрич връща старото си име и отбелязва празника си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.