Now Reading:
Фестивал в Каварна показа богатството на типичните за Добруджа хлебни изделия
Full Article 3 minutes read

Пилотно издание на Фестивал “По пътя на хляба в Добруджа” се състоя в град Каварна по проект “Туризъм, културно наследство и креативност” с подкрепата на Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество “Черноморски басейн 2014-2020”, финансирана от Европейския инструмент за съседство.

Бяха представени на хлебни изделия, типични за двата етноса, които живеят на територията на крайморската община преселници и гагаузи.

Фестивалът е пътешествие по дирите на вкусните традиционни български ястия, което отвежда до един специален край на Добруджа – Каварна, който впечатлява със своята етнографска картина – с присъствието на два етноса, които откриваме само  в Североизточна България – преселниците и гагаузите.

В Житницата на България хлябът е в основата на уникалния кулинарен почерк. Пъстрата и многолика Добруджа примамва всеки да открие красотата и гостоприемството на необятната равнина, да опита местните специалитети и къшей бял, дъхав хляб, да улови неповторимото „ухание”. Защото храната е не само жизнена потребност, но и свещен ритуал, белег на определено историческо развитие и светоглед, етнически и културен маркер, който, наред с празниците и носиите, определя и спецификата на различните етнографски и етнически групи население.

И макар да се вписва в традиционната българска кухня, добруджанската има своя специфичен аромат – на дъхав хляб. От сеитбата до жътвата, между делника и празника – един безкраен, пъстър кръговрат, в центъра на който стои любовта на добруджанеца към земята и хляба, замесен с брашно, по-бяло от сняг. Добруджа предлага огромно разнообразие на тестени храни – бюрек, сиренки, тутманик, милинки, катми, тиганици, бухти, мекички, баници, курабии…  

Фестивалът цели популяризиране на кулинарния туризъм в района на община Каварна и утвърждаването й като разпознаваема и атрактивна туристическа дестинация. Събира   рецепти от местното население за приготвяне на хляб и хлебни изделия, спомени и истории, свързани с хляба, представящи етническата пъстрота на Каварненския край  (българи, гагаузи, преселници).

Гагаузите са самобитен и колоритен етнос, за който се знае твърде малко. В България наброяват около 10 хил. души, като една от най-големите им общности е в село Българево.  Те са единственото тюркоезично население, което изповядва православно християнство. Етносът е малко изследван. Затова проектът  си поставя за задача да събере рецепти и описания на уникалните за този етнос  храни като  джи джи папа, дюшеме, пазламач, рязана чорба, триеница, чириста, кердеде.

Многобройна в Каварненско е и групата на преселниците от Северна Добруджа. След възвръщането на Южна Добруджа към България през 1940 г. те се установяват компактно в различни селища. Широко разпространение сред тях са  храните, приготвени от царевично брашно – мамалига и малай.  

В представянето се включиха също Ивайло Василев и фолклорна група “Жарава”.

Домакин на събитието беше фирма “Стони-77” ООД.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.