Now Reading:
Над 100 артефакта са открити при археологическите разкопки на нос Калиакра това лято
Full Article 2 minutes read

Завърши 21-ият археологически сезон на Националния археологически и природен резерват Калиакра. И тази година разкопките преминаха под научното ръководство на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей.

Повече от 100 нови находки, открити през настоящия сезон, ще обогатят фонда на Историческия музей в Каварна.

Проучванията са реализирани в два сектора на археологическия резерват. Във „Вътрешния град“ продължи проучването на некропола от ХІV век, където през 2019 година бе открит гробът на аристократа Георги. Открити са нови 9 гроба, както и 8 препогребвания. При проучването бе документирана нова сграда от 80-те и 90-те години на ХІV век, която археолозите свързват с окупацията на Калиакра от татарите. В нейните зидове е открит мраморен блок с врязан „цъфтящ“ кръст.

В цитаделата на Калиакра продължи проучването на стопански съоръжения, свързани с риболова. Наред с рибарските тежести за мрежа, е установено наличието на стотици останки от морски обитатели. Основно са открити следи от калкан, акула, черноморска мида и огромно количество стриди. Между материалите от разчистените съоръжения археолозите са събрали накити, дъна от луксозни сграфито съдове, фрагменти от испанска люстрова керамика и третата открита на Калиакра монета с монограм на Йоан Тертер.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.