Now Reading:
С концерт-спектакъл бе открит деветият форум „Българско наследство“ в Балчик
Full Article 3 minutes read

Първата вечер на деветото издание на Международния форум „Българско наследство“ бе белязана с атрактивен фолклорен концерт в народно читалище „Паисий Хилендарски“.

В началото на вечерта в препълнената зала на читалището бе отслужен водосвет за всички участници, а цялата зала в един момент запя „Многая лета“.

Вечерта продължи с богата програма, изпълнена от българската диаспора в Молдова, Украйна и Румъния. Участници имаше от с. Кортен, с. Кирсово, Молдова, с. Криничное, Украйна, гр. Браила, Румъния, с. Саръгьол, Румъния, с. Казаклия, Молдова, гр. Комрат, Молдова, с. Викторовка, Молдова, гр. Кишинев, Молдова, гр. Тулча, Румъния, както и вокална група „Септима“ от Балчик, България.

Кметът на община балчик инж. Николай Ангелов се обърна към присъстващите с думите: „Докато гледах изпълнението на прекрасните деца от град Тулча, се чудех, как да започна моето приветствие. Как да се обърна към всички вас, които присъстват в тази зала, и тогава реших, че това е ‘скъпи съратници’, защото всички ние сме съратници в една благородна кауза и дело, а именно да пазим нашите традиции и колкото се може повече да ги популяризираме, да се гордеем, че сме част от този народ„.

Кметът пожела успех на всички участници, да се насладят на прекрасния Балчик и да намерят колкото се може, повече приятели тук.

Светлана Калакчи от Република Молдова сподели своето вълнение от срещата с Балчик, като център на българската диаспора.

На сцената с обръщение излезе и молдовският депутат Кьоксал Иванна, която поздрави всички участници и отбеляза значимостта в запазването на многонационалността на Молдова, в запазването на традициите на българската диаспора.

Днес от 09.00 часа в читалището започва фолклорният конкурс на форума, който ще продължи до 17.00 часа. Ще се включат над 100 индивидуални и колективни изпълнители от българската общност зад граница. Ще има и участници от България, защото целта е да се покаже съхранената културна традиция, фолклорни мотиви и други, свързани със запазването на българщината – танци, песни, носии и обичаи и всичко, което показва, че е съхранена българската традиция, език, народно-творческите елементи. Най-много са участниците от Молдова.

Утре ще се проведат две конференции. В 11.00 ч. в ТИЦ „Мелницата започва форум, посветен на Васил Левски. Водещ ще бъде проф. Пламен Митев от СУ “ Кл. Охридски“. От 17.00 ч. ще се състои конференция за етнологията на българите с водещ доц. д-р Елена Рацеева от Кишиневския университет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.