Now Reading:
Фолклорният събор „Богородица“ в Ген. Тошево завърши с концерт на Николина Чакърдъкова
Full Article 2 minutes read

Концерът на Николина Чакърдъкова е финалният шрих на двудневния Двадесет и четвърти международен Добруджански фолклорен събор «Богородица”.

От много дълго време лятното кино не е било толкова препълнено. Атмосферата е страхотна, а нашият гост-изпълнител – още повече, споделят организаторите от Община Генерал Тошево и Народно читалище “Светлина” гр. Генерал Тошево.

Съборът няма конкурсен характер. Той е организиран за пръв път през 1997 г. По традиция той се провежда в края на месец август и се свързва с празнуването на християнския празник “Успение Богородично” по стар стил, откъдето произлиза и неговото име.

Целите за провеждането на събора са опазване, съхранение и популяризиране на българския фолклор и осъществяване мост между духовните ценности и традиции на различните поколения в добруджанския регион.

“Богородица” няма конкурсен характер, но въпреки това интересът към него вече толкова години продължава да бъде много голям. Целта на форумът е да се насърчи връзката между поколенията за предаване на ценностите на народното творчество. Да опази, съхрани и популяризира фолклорното богатство на Добруджа. Да създаде мост между поколенията за предаване на духовните ни ценности и не на последно място да стимулира интереса и любовта на младото поколение към българското народно творчество. Форумът, който е записан и в Националния културен календар, събра десетки състави за изворен фолклор и индивидуални изпълнители от Североизточна България. Съставите са сформирани основно към народни читалища и клубове на пенсионера. Ще се представят и индивидуални изпълнители – певци, свирачи, разказвачи, представители на всички поколения. Огромната любов към българското народно изкуство и почитта към добруджанските фолклорни традиции водят в Генерал Тошево участници от всички възрасти от Добричка, Силистренска, Варненска и Шуменска области.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.