Now Reading:
Изложбата „Спомени“ на Сечкин Хаджъсюлюш ще гостува в галерията в Каварна до края на октомври
Full Article 3 minutes read

Над 20 живописни платна изложи художникът Сечкин Хаджъсюлюш в първата си самостоятелна изложба подредена в художествената галерия в Каварна. Десетки любители на една от най старите и обичани форми на изкуството-живописта уважиха откриването на експозицията.

 Картините на автора са вдъхновени преди всичко от неизчерпаемия източник за творчество като бит, култура и природата на България. Творецът споделя, че изключително се впечатлява от природните пейзажи и уникалната възрожденска архитектура. Рисува основно пейзажи, портрети, фигурални композиции и натюрморти – без да се ограничава в жанрова рамка.

Специален поздрав при откриването на изложбата  поднесоха изпълнителите от ТФ ,,Балкански ритми“ при НЧ ,,Просвета-1944“, с. Черник, хореограф-Симеон Симеонов.

Изложбата „Спомени“ ще гостува в ХГ “Хр. Градечлиев“- Каварна до края на октомври.

Сечкин Хаджъсюлюш е едновременно художник и педагог. В творчеството си той възпява и поетизира българската природа, и най-вече Добруджа и Лудогорието, чиято вечност е непреходна, а красотата – неподвластна на сезоните.

Художникът се ориентира основно към маслената живопис, експериментирайки с различни похвати, поднесени с чисто живописно усещане и мощност на цвета, казват от културния институт. Творейки в различни жанрове, той използва разнообразни живописни и графични техники, а вдъхновението му идва от природата, абстрактното и декоративното изкуство, древните митологии, литературата и съвременността.

Неизчерпаем източник на вдъхновение са и българските бит и култура. Хаджъсюлюш се впечатлява и от възрожденската архитектура. Рисува основно пейзажи, портрети, фигурални композиции и натюрморти – без да се ограничава в жанрова рамка.

В работата си като педагог той се е посветил на младите хора – води група „Занимания и интереси“ в училището, където преподава, ръководител е на школата по изобразително изкуство при Нарочно читалище „Никола Й. Вапцаров“ в град Дулово, работи и с група жени „Рисуване на чаша вино“ към същото читалище.

Сечкин Хаджъсюлюш е роден през 1966 година. През 1985 г. завършва ветеринарномедицинския техникум в Ловеч, а през 1994 г. – педагогическия институт в Силистра със специалност „Биология, химия и изобразително изкуство“.

През 2006 г. придобива бакалавърска степен от Русенски университет „Ангел Кънчев“ със специалност „Социална педагогика“, а пет години по-късно – и магистърска степен от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ със специалност „Образователни аспекти на пластичните изкуства – живопис“.

Реализирал е три самостоятелни изложби: „14 май – празник на града“ в галерията в Дулово през 2011 г., „България в багри“ – в галерията в Балчик през 2020 г., и „Есенен полъх“ – в НЧ „Никола Й. Вапцаров“ в Дулово през 2022 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.