Now Reading:
Геранеа – уникален екопарк с диви животни
Full Article 4 minutes read

Концесионерите на муфлонното стопанство край Балчик се отказаха от лова и решиха там да създадат екопарк, където посетителите да имат достъп до дивите животни, да ги наблюдават и да им се възхищават.

На площ от 7 000 декара те са създали естествена среда за дивите животни и Екопарк „Геранеа” вече посреща първите си посетители.

 От две години в стопанството не се осъществява лов, обясни за Про Нюз Добрич Рехджан Низам, който е концесионер на стопанството. Обясни, че са се отказали от ловуването, независимо, че ловният туризъм е добра възможност за бизнес.

Те държат да превърнат това място в парк, където посетителите да наблюдават животните, така, както е в много от парковете по света.

„Популацията на всички животни, които са характерни за лонгозната гора на Североизточна България, се развива изключително добре. Но, считаме, че има възможност животните да се увеличат още два пъти”, обясни Рехджан Низам.

Екопарк „Геранеа“ е далеч от градския шум и замърсения въздух. Времето е съхранило мястото, където животните тичат на воля. Паркът е наречен така, на името, което римляните са дали на местността – “Гераниум” – здраве. Намира се в непосредствена близост до селата Оброчище, Църква и Ляхово. Само на 5 км от курортите Албена и на близо 15 км от Златни пясъци и на 35 км от Варна. Обхваща заградена територия от 7000 декара.
Стопанството има впечатляваща селекция от животни – 170 красиви елени-лопатари, над 250 муфлона, близо 50 сърнички, 50 камерунски козички, над 300 глигана и още много, много други видове животни. В парка туристите  могат да усетят реално живота, който кипи в незастроените зони на Добруджа. Красиви пауни и още много екзотични животни, които се разхождат свободно могат да зарадват очите на гостите в парка. Фазани, яребици и други видове дивеч могат да срещнат по пътя си любителите, които обичат приключенията сред природата.

Посетителите могат да хранят животните, защото те са свикнали с хората, които се грижат за тях. Само глиганите са отделени в пространство на площ от 700 декара. През оградата посетителите могат да ги наблюдават. Те също са социализирани, тъй като са в досег с хората, които се грижат за тях.

Стопанството е оградено с дълга 16,5 км ограда

Интересът е към всички животни, които са диви. При нас те се развиват в естествена среда, обясни концесионерът.
Девствената природа и непредсказуемостта на дивото, предоставят незабравимо преживяване за всички посетители.
За целта са изградени 7 вишки, от които туристите могат необезпокоявано и безопасно да наблюдават животните, които се движат свободно.
Разходката из парка, който е силно пресечена местност, се осъществява пеш, на кон или с каручки за шестима, теглени от два коня

В стопанството не могат да се разхождат свободно туристи. Всички трябва да спазват специални правила, като основното е да пазят тишина.

При разходката си из парка посетителите ще наградят сетивата си, наслаждавайки се не само на богатото разнообразие на животни, но и на красивите и многообразни билки и дръвчета, които растат в района. Паркът е подходящ за отдих, посещения на туристи, екологични дейности, тиймбилдинги и събития. Предлага конен. Гостите могат освен с коне да се разхождат пеша или със специално създадени за целта каруци.

Всеки ден, посетителите и фотографи, които искат да вдигнат адреналина си, могат да успеят да направят красиви снимки, които свидетелстват за интересни ситуации, част от живота на жителите на добруджанския парк сред красивата природа.

Стопанството разполага с барбекю на открито, където след лов или посещение гостите могат да отдъхнат или да опитате местни ястия.
Продължителността на една разходка е три часа. Екопарк „Геранеа“ осигурява професионални водачи за предварително записани организирани групи, а часовете за посещение са 7-10, 10-13, 13-16 и 16-19 часа. Има възможност и за индивидуални посещение при предварителна заявка.  

Деца под 7 години посещават парка безплатно, за тези на възраст от 7 до 14 години, както и пенсионери и студенти цената е 12 лева, за възрастни – 24 лева. Продължителността на разходките е 3 часа, а организираните посещения се правят след предварителна заявка. Разходката с кон за 150 минути е  55 лева на човек, а със специализирана каруца – 110 лева – обща цена за 5 души.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.