Now Reading:
Най-големият и богат Розариум у нас е в Добрич, цъфтят хиляди цветя
Full Article 2 minutes read

Най-големият  Розариум у нас се намира в градския парк “Свети Георги” в Добрич.

По данни на Община Добрич, в него са засадени около 5 400 рози от близо 20 вида. Преобладават български сортове и има разнообразие от хибридни, катерливи, увивни,  бордюрни и щамбови, като дръвче видове.

Царицата на цветята може да се види обагрена в различни цветове – червени, жълти, лилави,бели, кремави и пъстри. Те се срещат в най-различни оттенъци – от най-светлата до най-тъмната гама на всеки цвят.

Според специалисти, розариумът в Добрич, който се простира на площ от 2 декара, е най-големият и най-богат у нас. Малко са местата, където са събрани толкова много сортове. За сравнение, в Розариума в Борисовата градина в София се отглеждат около 2 хиляди рози.

Розариум в добричкия парк е имало още от 1959 година. Той е съществувал до 1994 година, когато на негово място е изграден така нареченият „Дървен град“. Той е радвал с красотата си поколения добричлии и гости на добруджанския град.

През 2013 година започна възстановяването му по проекта “Добрич – жива шевица от таланти”, финансиран по ОП “Регионално развитие”. Стойността на изпълнението на дейностите по възстановяването му е 40 000 лв.

Розариумът точно пресъздава планировката на алейната мрежа, такава, каквато е била в средата на миналия век. Използван е архивен план на градската градина от 1950 година, архивни фотографии и схеми отпреди век. Идеята е била възстановяване и запазване на характера на старата градина и внасяне на нови елементи – перголи, арки при влизане в розариума и шатрата в средата.

Розариумът се превърна в една от атракциите на града и привлича  много посетители със свежест, красота и ухания.

Розите цъфтят от средата на май до края на октомври, преди зимния сезон. От Община Добрич съобщиха за Про Нюз Добрич, че се предвижда евентуално внасяне на нови видове през есенния период.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.