Now Reading:
Нос Калиакра – магнетични пейзажи и легенди
Full Article 4 minutes read

Кой не знае и не е чувал за известният нос Калиакра, намиращ се сред красивото ни Северно Черноморие. Та, Калиакра е една от емблемите на тази част от Черноморието ни. Който е посетил Северното ни Черноморие и не е отишъл да види Калиакра, та то…не си видял най-невероятната красота, която може да съществува. Ако през свободното си време се чудите кои места да посетите…нос Калиакра неминуемо трябва да бъде на челното място. Освен с историята си, това място пленява и с невероятните си морски пейзажи.

Тюркоазено синя вода, чиста като кристали, блъскаща се в сформиралите се крайбрежни скали. Неописуемо е…трябва да се види. Дори и всички снимки, които са достъпни за Нос Калиакра, не могат да Ви донесат усещането, когато сте на това прекрасно място. Всяко малко кътче носи в себе си своята история и красота.

Като за начало, нека първо да обособим къде се намира, за тези, които все още не знаят. Нос Калиакра се простира в Северното ни Черноморие в близост до морския град Каварна на 12км или на 75км. от красивата ни Варна. Нос Калиакра е изключително популярен, защото е един от красивите ни природни и археологически резервати, той е част от 100-те национални туристически обекта. Това е и единствения резерват в страната ни, в който се включва и част от морската ивица на Северното Черноморие. Самият нос е дълъг около 2км. навътре в морето и е тесен, дори служи като ориентир за моряците.

Ще Ви запознаем и с един от най-популярните легенди за Нос Калиакра, които със сигурност ще Ви впечатлят. Първата най-популярна е за 40-те девойки, които са сплели косите си и са скочили заедно от нос Калиакра, за да не попаднат в ръцете на Османците. Решили да оставят душите си на това място и да скочат в морските води, отколкото да приемат чуждата вяра. Другата известна легенда е за Свети Никола, както е известен – покровителят на моряците. Легендата разказва, че Свети Никола при бягство от Османците, Бог бил с него и удължил почвата под краката му и така се е образувала дължината на носът. Светецът не е успял да избяга, но сега…на това място има параклис, който символизира гробът на Свети Никола. А, знаете ли защо скалите около нос Калиакра имат червен цвят!? Е, сега ще Ви разкажем за най-голямата морска битка състояла се именно на това място. Контраадмирал Ушаков побеждава турците, водейки руската ескадра и така завършва Руско-Турската война, която е от 1787-1791г. А кръвта, която защитниците на крепостта са проляли за да се бранят се е пропила в скалите и именно затова цветът на скалите е пурпурно-червен. На мястото, където се е провела битката има паметна плоча в чест на адмирал Ушаков, която наистина впечатлява. История, превърнала се в красота, която и до ден днешен омагьосва хората, които посещават нос Калиакра. Когато чуеш всички тези легенди, случили се именно на това магнетично място, освен пленявайки с красотата си, вече усещаш и историческия дух на нос Калиакра.

E, нека да оставим историята настрана и да продължим с красотата, която можете да видите на нос Калиакра. А, знаете ли, че имате вече и възможност да видите носът, но от морето. Невероятни пейзажи, които не се забравят лесно. Северното Черноморие предлага това невероятно приключение от пристанище Балчик. Като по пътя към Калиакра, ще имате невероятната възможност да наблюдавате също фантастични гледки. И, отдалеч ще видите носът, който няма как да не се забележи. Пурпурно-червените скали, високи и красиви – не, не може да се опише с думи. А, водата кристално чиста и тюркоазено-синя, подходяща за гмуркане и спокойно плуване из това прекрасно място. Не, няма да ви се тръгва, ще искате да останете дълго там, за да можете максимално да се любувате на фантастичното преживяване. Чаша шампанско в ръка, слънчеви лъчи, релакс  и прекрасни морски пейзажи – какво по-хубаво от това.

Нос Калиакра е феноменално място в нашето Северно Черноморие – богато освен с красотата си, но и с история. Когато сте в тази част на страната и не успеете да посетите нос Калиакра, със сигурност ще съжалявате. Изпускате едно незабравимо изживяване, което ще Ви зареди емоционално за дълъг период от време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.