Now Reading:
120 експоната в изложба на РИМ Добрич проследяват хода на Руско-турската война
Full Article 2 minutes read

В Регионалния исторически музей в градския парк в Добрич бяха представени над 120 гравюри, снимки и картини, които проследяват хода на военните действия от Руско-турската война. На изложбата са показани автентични оръжия, униформи и снаряжение от тази освободителна война, която доведе до Освобождението на България от османско робство преди 145 години.

Експозицията е наречена „За свободата Българска” и е посветена на юбилейната за РИМ – Добрич година, в която музеят отбелязва 70 години от основаването си. На изложбата са представени и реплики на униформи, изработени в пълно съответствие с оригиналите, както и медали и лични вещи на опълченци от фонда на музея.

Важно е да се отбележи, че по-голямата част от оръжията са от личните колекции на членовете на РК „46-и пехотен Добрички полк”, който е местен военноисторически клуб. Репликите на униформи и снаряжение също са предоставени от добричките реконструктори. Това е 20-ата поредна изложба, която добричкият музей и местния военноисторически клуб организират съвместно.

Художественото оформление на 30-те информационни табла, проследяващи развитието на събитията, е на добричкия художник Венцислав Великов. Негов е и дизайнът на плаката на изложбата.

Тази изложба демонстрира сътрудничеството, както между отделите в музея, така и с нашите приятели и партньори от РК “46-и пехотен Добрички полк”, каза Пламен Николов, уредник в отдел „История на българските земи 15-19 век“.

Д-р Добрин Добрев, председател на регионален клуб “46-и пехотен Добрички полк” към Национално дружество “Традиция”, допълни, че отличното отношение на музейните специалисти е дало възможност музейните експонати и експонатите в частните колекции да станат достъпни за гражданите на Добрич.

“Всички замесени се включиха с душа и сърце, във времето, което имаха, а понякога и нямаха, за да се получи максималното по възможностите ни надграждане, на тема Експозиция “Руско-турска война”, каза д-р Добрев.

Изложбата е отворена за посетители и те ще имат възможност да се запознаят с историческите факти и детайли за една от най-важните освободителни войни в българската история.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.