Now Reading:
Годишната загуба на “Албена” надхвърли 10 млн. лв. след слабия летен сезон на 2020 г.
Full Article 2 minutes read

За четвъртото тримесечие на 2020 г. приходите на курортното дружество намаляват с 66% до 32,8 млн. лв.

Неблагоприятното въздействие на коронавируса за туризма рефлектира върху летния сезон на курортния комплекс „Албена“ през 2020 г. и върху постъпленията от продажби на туристически и други услуги, които дружеството ежегодно предоставя.

Финансовият резултат на „Албена” АД към края на четвъртото тримесечие е загуба в размер на 10,8 млн. лв. при печалба от 16,7 млн. лв. през същия период на 2019 г., показва неконсолидираният отчет на дружеството през последните три месеца от миналата година.

За четвъртото тримесечие на 2020 г. приходите на „Албена” АД намаляват с 66% до 32,8 млн. лв. спрямо година по-рано.

Проходите от финансирания са в размер на 3,8 млн. лв. Общите приходи от дейността достигат 40,5 млн. лв., като се понижават с 64% за година.

Общо разходите за дейността на „Албена” АД към 31 декември са в размер на 51,3 млн. лв., понижавайки се с 46% на годишна база.

“Албена” официално отвори на 29 май 2020 г. с хотел “Калиакра Бийч”, като на база на текущите резервации започна поетапно и финансово обосновано отваряне на хотелите. През сезона бяха отворени 19 хотела от общо 32, с обща леглова база на отворените хотели 8 440 от общо 13 716 броя”, пише в междинния доклад за дейността на „Албена”. 

“Продажбите се направляваха от графика на хотели и свободните места, така че да се създаде една равна заетост от средно 70%, с цел избягване на струпвания на хора. Ценовото равнище остана стабилно, не се предлагаха агресивно ниски цени. Вместо това се създадоха нови продукти на база на тенденциите и търсенето на пазара. Освен стандартния Ол Инклузив пакет, се предложиха варианти само за нощувка, нощувка със закуска, полупансион и пълен пансион. “Албена” предложи и помещения с кухненски бокс и посуда, които да удовлетворят желанието за по-изолирана почивка“, пишеше в доклада.

“Албена” затвори хотелите си предсрочно още в началото на август, когато Германия сложи област Добрич в червения списък за COVID-19 и немските туристи анулираха резервациите. Това направи хотелите нерентабилни и курортът започна да ги затваря преждевременно.

Източник: www.investor.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.