Now Reading:
Когато миските бяха красавици: „Мис Черно море“ – емблема на курорта Албена
Full Article 7 minutes read

Конкурсът „Мис Черно море“ в продължение на повече от 37 години е емблема на курортен комплекс Албена. Няколко поколения добричлии и туристи от страната и чужбина си спомнят това грандиозно за времето си събитие. Изданията му ставали все по-популярни, желаещите да присъстват – хиляди. Публика е имало по покривите на близките сгради, прозорците на ресторантите и терасите на хотелите. Всеки е можел да се наслади на красотата и младостта на участничките, и да бъде част от този празник на лятото.  

Началото

Създаването на „Мис Черно море“ се случва по типичния за времето на социализма модел – взема се решение, назначава се комисия и има конкурс, без да се губи време. Първата копка на курорта е през януари 1968 г., откриването е през август 1969 г. и през 1970 се провежда първият конкурс за красота, тогава само „Мис Албена“. Провежда се на 2 август на централния плаж, пред бар Лилия и се казва „Конкурс за хармонично развито мъжко и женско тяло“. Пред 4-хилядна публика дефилират мъже и жени, участници в конкурса. Председател на журито е Жельо Стайков – тогавашният директор на ДСП „Балкантурист“. Участват представители от СССР, Полша, ГДР, Чехословакия, ГФР, както и летовници от курортите Балчик, Кранево, Русалка. Титлата “Мис Албена – 70” се присъжда на българката Лидия Арахангелова, а наградата за най-хармонично мъжко тяло печелят Стефан Стефанов и Атанас Атанасов.

Първата Мис Черно море 1971

На следващата година за пръв път се провежда „Мис Черно море“. Негови създатели са Cтeфaн Baпцapoв – мyзиĸoлoг, Димитъp Дyĸoв – нaчaлниĸ нa oтдeл, и Πeнĸa Гyгyмaнoвa – диpeĸтop в ĸoмплeĸca. Идеята е на този конкурс да се явяват спечелилите конкурсите за красота от Българското Черноморие, а и не само. Събитието се провежда пред повече от 6 хиляди туристи и гости на комплекса, а желаещи да го наблюдават е имало и на покривите на хотелите. На първия кръг на конкурса сред 40 кандидатки за „Мис Албена“ е избрана Валентина Каминова – балерина от Съветския съюз. Тя печели и първата титла „Мис Черно море“, побеждавайки участничките, заели първите три места на конкурсите за красота в Златни пясъци, Слънчев бряг и Албена. Наградите са кожени палта и велурен костюм.

Мис Черно Море 1976

Следват години на възход за конкурса. Той става все по-популярен и престижен. Не една и две български модни и светски икони започват звездните си кариери от този подиум. Спечелването на титлата „Мис Черно море“ става достатъчно условие за участие в „Мис България“.

Мис Черно море 1982

Зa дoбpoтo нacтpoeниe по време на конкурсите пpeз гoдините ca ce гpижили нaй-дoбpитe бългapcĸи мyзиĸaнти, apтиcти и илюзиoниcти – Eмил Димитpoв, Йopдaнĸa Xpиcтoвa, Kичĸa Бoдypoвa, Opфи, Нели Рангелова, Васил Найденов, Васил Петров, изпълнeнията на вapиeтe-тeaтъp “Aлбeнa” c pъĸoвoдитeл пpoф. Бoньo Лyнгoв. He пo-мaлĸo пpecтижнo e билo и жypитo нa ĸoнĸypca. Cpeд члeнoвeтe мy са били пoзнaтите нa вcичĸи лицa – Kocтa Цoнeв, Гpигop Baчĸoв, Никола Анастасов, Вили Казасян, Соломон Паси, Камен Воденичаров, Тончо Токмакчиев и други.

жури снимка Михаил Филев
жури снимка Михаил Филев

Сред носителките на ĸopoнaтa “Mиc Чepнo мope” е жeнaтa-ĸayчyĸ Bиoлeтa Koжyxapoвa. В надпревара е участвала е и нeмcĸaтa шампионка по фигурно пързаляне Kaтapинa Bит, нo нe e билa cpeд пoбeдитeлĸитe.

Жената каучук в Албена, снимка Михаил Филев

През 1983 година титлата „Мис Черно море“ е спечелена от 14-годишната тогава Соня Васи, която по-късно става пъpвaтa бългapка, cнимaнa в aмepиĸaнcĸoтo cпиcaниe “Πлeйбoй”. Наградата е 30 лева, които тя определя като най-лесно и бързо спечелените пари.

Демокрация

Само веднъж, през 1992 година, конкурсът се провежда в Созопол, но след това отново се връща в Албена.

През 1995 година надпреварата за титлата се провежда в казино „Албена“ и е организирана от „Албена“ ЕАД и туристическа агенция „Мултимекс травъл“. „Мис Черно море“ става 17-годишната ученичка от варненското спортно училище Петя Чакърова. В атрактивното шоу, съпровождащо конкурса, участват Нели Рангелова, Васил Петров и Театър 13. В журито е и Соломон Паси, който предава задочен поздрав от президента Желю Желев и кани победителката да се присъедини към експедиция на клуба в Антарктида.

През следващите години съорганизатор на конкурса „Мис Черно море“ е Модна агенция „Визаж“ със собственик Евгения Калканджиева, която по това време притежава и марката „Мис България“, която през 2001 година продава на Илия Павлов. От този период паметна е победата на Ивайла Бакалова в конкурса през 2000 година. Наградата е 500 лева и право да се състезава за титлата „Мис България“, която печели на следващата година. Втора е Ирен Онтева, за което получава награда от 300 лева. Водещ на събитието е Камен Воденичаров, а Тончо Токмакчиев е част от журито.

В тоз период модният бизнес и конкурсите за красота в България се превръщат в опасно занимание. В София има заплахи, бомби пред офиси, намушкани с нож и залети с киселина. Пламва враждата между Евгения Калканджиева и Дарина Павлова. През 2002 година Мария Бонева, която е рекламен мениджър на конкурсите за красота на г-жа Павлова е залята с киселина, а през 2003 пред офиса на Калканджиева избухва бомба. Самата тя няколко години преди това е намушкана с нож.

През 2003 година има невиждан наплив от кандидатки за титлата. Явяват се 248 момичета. Конкурсът се провежда във вариете-театър Албена, председател на журито е Евгения Калканджиева, а водеща Ирен Онтева. Тогава титлата “Мис Черно море”  печели Камелия Симеонова на 17 г. от град Казанлък.

През 2005 година в 36-тото издание на конкурса „Мис Черно море“ участват 22 момичета, победителка става 16-годишната Славена Вътова от Шумен, която следващата година печели и титлата „Мис България 2006“.

През 2008 година 17-годишната Хатидже Исмаилова от Пловдив става новата “Мис Черно море” на конкурс, който се провежда в Созопол. По мнението на специалистите това е най-скучния конкурс за красота, провеждан някога в България.

Сега

Така конкурсът „Мис Черно море“, който години наред е бил символ на красота, стил и класа, се превръща в минало. Има един много мил опит на наши сънародници, живеещи във Великобритания, да съживят конкурса, организирайки „Мис Черно море Лондон“ през 2016 г.

Раждането и краят на конкурса „Мис Черно море“ е и точно отражение на случващото се в обществото ни. Дори само хронологично преминаване през снимките от конкурсите през годините, дава ясна представа как и в каква посока са се променили представите ни за външен вид, за хармонично тяло и критериите ни за красота. От 1970 година са изминали 52 години и е нормално всичко да се променя. Поколения гости на Албена, обаче ще запомнят конкурсите за красота, организирани в комплекса, като празници за всички. Провеждали са се на плажа, участничките не са носили грим, нямали са силикон и бляскави рокли, можело е да се яви всеки, а после и участници, и публика да празнуват в „Горски цар“.

Но времето минава, колелото му се завърта и може някой ден да се случи отново да празнуваме лятото и младостта на плажа…

Диана СТЕФАНОВА

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.