Now Reading:
Доброволци от цял свят консервират базилика в крепостта Палматис край Тервел
Full Article 4 minutes read

Доброволци от България, Русия, Япония, Индия, Китай, Германия, Косово, Албания, САЩ и Испания участват във възстановяването на раннохристиянската базилика в крепостта Палматис, край село Оногур,  Тервелско.

Те са към “Доброволци за европейско културно наследство” и участват в консервацията на раннохристиянската базилика в крепостта “Палматис” край тервелското село Оногур.

Сред тях има консерватори, историци, архитекти, инженери, дори доктор по молекулярна биология и финансов експерт.

Тяхната работа се ръководи от уредника на Регионалния исторически музей в Добрич Боян Тотев и двама реставратори – д-р Красимира Франгова – преподавател в Кралската датска акаемия в училището по консервация, и Томе Филов от Националния институт Стоби, Македония.

За четвърта поредна година се извършват проучвания на обект Палматис, съобщи директорът на Регионалния исторически музей Добрин Добрев. Тази година акцентът е теренната консервация на обекта. „Затова за пръв път в България европейската доброволческа организация е при нас, за да помогне. Надяваме се с тяхна помощ да свършим повече работа, за да не се рушат обектите. Добруджа е пълна с обекти, които са в безобразно състояние след проучването им“, подчерта Добрев.

 „Избрали сме този обект, защото искаме да се концентрираме върху обекти, които са непознати, и да се покаже, че археологическото наследство не е само в Италия и Испания, но и тук на Балканите. А ,и защото това е един обект, който е в голяма опасност и точно този формат с доброволци, които са мотивирани да прекарат няколко седмици от лятото е много подходящ, за да помогне на такива обекти“, коментира пред журналисти д-р Берт Людвиг от Германия, директор на „Доброволци за европейското културно наследство“. Впечатлен е, че този археологически обект е изключително ценен, но е и силно ерозирал и се руши. Според него, най-големият проблем е именно това, че обектът е открит и не само камъкът се руши, но и керамичните плочи. Той е наясно, че в България има големи температурни амплитуди – през лятото е горещо, а през зимата натрупва сняг. Затова за него този обект е доста разрушен и се нуждае от намеса.

Резултатът, към който се стремим, е централната част от базиликата да бъде консолидирана, за да се предотврати по-нататъшното разрушаване, посочи д-р Берт Людвиг.

За нас това е началото. По този начин ние не само съхраняваме обекта, но и го популяризираме по целия свят

Разкопките ще продължат наесен. Първият етап бе с финансиране от община Тервел, а сега се очаква държавно финансиране. Под ръководството на научните ръководители

Д-р Красимира Франгова от Кралската датска академия коментира, че обектът е един от добре поддържаните. „Колегите в Добрич полагат добри грижи за него. Не трябва да забравяме, че няма окончателна консервация и реставрация. Това е процес, който изисква постоянна грижа. Трябва регулярно да се грижим за обектите“, подчерта тя. Д-р Франгова е работила на Рилския манастир, Мадарския конник, има добра съвместна дейност с катедра „Археология“ на СУ „Св. Кл. Охридски“.

За нея този обект е интересен с това, че има наслояване на сгради от различно време, както и използването на различни материали от други църкви или от площада пред друга епископска. „Интересен е фактът, че това е място, което е близо до населено място и е запазено. Когато структури се намират толкова плитко от съвременния хумусен слой, тогава разрушенията са много по-големи“, коментира още тя.

Китайката Ксю Фан е доктор по молекулярна биология, а в доброволческата експедиция я довел интересът й към старините и самата работа на терен, тъй като повечето време прекарва в лаборатория. Натрупването на исторически периоди и самата география – тази тераса в каньона на Суха река, са много интересни, каза доброволката.

Партньорският проект с “Доброволци за европейско културно наследство” е шанс не само обектът да се съхрани, но и да се популяризира в толкова много държави, заяви директорът на Регионалния исторически музей Добри Добрев. Инициативата се осъществява и със съдействието на община Тервел. В продължение на две седмици доброволците ремонтират и консервират олтарната преграда и ситрона на раннохристиянската базилика. Те ще предложат варианти за съхранението и опазването им от атмосферните влияния.

Останките от раннохристиянската базилика са идентифицирани за първи път чрез геофизическо изследване през 2013-а, а няколко години по-късно е разкрито олтарното пространство. Археолозите посочват сред най-забележителните открития синтронът, за който се предполага, че е бил необичайно висок – около два метра.

Римската крепост Палматис заема територия от 225 000 квадратни метра, е разположена на важен път, а през 6-и век градът получава статут на епископски център.

Review for Holiday

Mauris facilisis ipsum et enim tempor, vel vestibulum eros vestibulum. Donec sollicitudin sed eros eu porttitor. Donec consequat lorem ac iaculis semper. Morbi eleifend ante a auctor feugiat. Suspendisse potenti. Sed scelerisque, quam id varius consectetur, risus magna elementum nulla, et aliquam dolor diam dictum nisi.

3.3
TOTAL SCORE
  • Velit vel facilisis egestas
  • Ante metus euismod orci
  • Sed sit amet metus justo
  • Maecenas imperdiet iaculis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.