Now Reading:
Изложба разказва за 50-годишната история на Шабла като град
Full Article 2 minutes read

Изложба от постери, подредена пред сградата на Общината, разказва за 50-годишната история на Шабла като град.

На първото пано могат да се видят Указа на Президиума на Народното събрание от 27 август 1969 г.  С него се постановява, че „По случай 25-годишнината от победата на социалистическата революция в България признава за градове” селища, сред които и Шабла.

Показано е и извлечение от тържествената сесия на Окръжния народен съвет – Толбухин, от 27 септември 1969 г. С него, въз основа на Указа на президиума на Народното събрание, се обявява досегашното селище от градски тип Шабла за град и връчва на Градския народен съвет в Шабла почетна книга и ключ на града. Решава се да се възложи на художници изработването на емблема на града. Увеличава се бюджетът на Градския народен съвет-Шабла с 60 000 лева за следващите месеци на 1969 г. До 30 декември същата година трябва да се осигурят средства за асфалтиране на главната улица на новия град. Други решения касаят изграждането на общински дом на градския народен съвет, поставяне на начало на кало и водолечение в Шабленската тузла през 1970 г., а през 1971/72 г. да се проектира и да започне строителството на модерен санаториум с 2000 легла. До края на годината трябва да се даде предложение за изграждане на градски промкомбинат. Препоръчва се на УС на ТКЗС Шабла да запланува строителството на жилищен блок с 24 апартамента за задоволяване нуждите на млади специалисти. Препоръчва да се ускори проектирането и започне строителството през 1970 г. на ново предприятие  за преработка на зеленчуци и плодове, да се разшири дейността на ТПК „Съгласие” и да се изгради бензиностанция в Шабла.

Могат да се видят снимки на кмета Михаил Махалнишки, който получава почетната книга на Шабла. Снимки проследяват развитието на Шабла – строителството на новата поща, общественото и жилищно строителство. Има кадър от посещението на 22 май 1972 г. в града на Тодор Живков и Фидел Кастро. Откриването на паметника на Иван Загубански, на сградата на УПК. Фотоси показват как са се развивали обществените сгради в Шабла. Напомнят за икономическото развитие на града, за спазването на традициите, историческите паметници и археологически проучвания, за успехите на музикални и танцови формации, големите културни празници и събития, спортни успехи

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.