Now Reading:
Курорта “Албена”, запечатан върху картички, показва изложба в Добрич
Full Article 2 minutes read

Регионална библиотека „Дора Габе”  предлага на жителите и гостите на Добрич пътешествие през изминалите 50 години, което с картички разказва историята на курортния комплекс „Албена”.

Експозицията включва библиотечни документи /книги, справочници, картографски издания/ и множество пощенски картички от създаването на комплекса през 1969 до 2000 г. Проявата е част от събитията, организирани по повод Европейската година на културното наследство 2019 на тема „Изкуства и развлечение”.

Ретроспективната разходка отвежда посетителите до красивата природа, прекрасната плажна ивица, хотелите и местата за отдих и развлечения в КК „Албена”. Гостите ще имат възможност да проследят развитието на „Албена” през годините и да се докоснат отново до позабравените си спомени.

Регионална библиотека „Дора Габе” поставя сред приоритетите си дългосрочна стратегия за опазване и съхраняване на книжовното богатство на град Добрич и Добруджа като специфика и разнообразие и следва съвременните изисквания, стоящи пред библиотеките за осигуряване на достъп до знание и култура. През 2013-2014 г. библиотеката дигитализира колекция от 1090 пощенски картички, представящи българското Северно черноморско крайбрежие и неговите курортни селища от 1960 до 2000 г. От дистанцията на времето тази колекция би била любопитна за потребителите, както и  полезна за изследователите.

В юбилейната изложба библиотеката представя една малка част от съхранената памет за Албена. Експозицията се намира в централното фоайе на библиотеката и може да бъде разгледана до края на септември.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.