Now Reading:
От 1 300 до 3 000 лева брутна заплата в туризма това лято на Северното Черноморие
Full Article 3 minutes read

Брутната заплата на работниците в туризма това лято най-общо ще бъде от 1 300 до 3 000 лева за различните позиции. „Всичко обаче зависи от квалификацията, уменията, образованието и опита на работещия. Диференцирано е, добрият работник ще взима добри пари“, коментира за Про Нюз Добрич председателят на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Димитров.

„Цензът е важен – ако искаш да работиш като готвач, трябва да имаш завършено съответното учебно заведение. Иначе не се котираш. Може да имаш някакви умения, но ако си с основно образование, няма как да бъдеш назначен на по-висока длъжност със съответно по-висока заплата“, заяви Димитров.

Шеф-готвачите стигат до възнаграждение от 6 000 лева. От региона на Добрич са излезли десетина такива, но те работят в цялата страна и в чужбина.

Помощник-готвачите ще се разписват срещу брутна заплата от 1 800 – 2 000 лева, а готвачите – над 2 500 лв. При високо категорийните хотели, където изискванията са по-големи, и заплащането е по-голямо. Възнаграждението на кухненския работник ще бъде около 1 000 лева.

Камериерките на Северното Черноморие ще вземат 1 200 – 1 500 лв. бруто, но и тук всичко зависи от категорията на обекта. Ако е четири- или петзвезден, заплатата ще стигне до 1 800 лв. Отново решаващи са квалификацията, опита и позицията, но възнаграждението може и да надхвърли 2 000 лв. за старши камериерки.

За позиция сервитьор се изисква средно образование по специалността и езикова подготовка – немски, френски и английски език. Заплатата е 1 800 – 2 000 лева, но може сериозно да надхвърли тази сума в по-висок клас заведения. „Лошото е, че например на туристическата борса 90% от кандидатите не знаеха езици. А те трябва да учат и да се развиват, защото добрият работник е търсен и добре заплатен“, посочи Димитров.

По думите му заплатите това лято ще бъдат по-високи от миналата година, защото липсват кадри, човешкият ресурс го няма. „Поради липса на персонал вече експериментираме с роботи – ресторантьорите монтират машини в кухните на ресторантите си за рязане на зеленчуци, готвене. Тези уреди няма да махнат хората в ресторантите, никой не може да замени човешкия ресурс, но при липсата на кадри така си помагаме“, каза Димитров.

И това лято браншовиците ще наемат чужди работници – ще има около 700 души от Киргистан, Казахстан, Таджикистан, Украйна.

Бюрото по труда в Добрич в момента предлага оферти за около 560 позиции за рецепционисти, камериерки, работници в кухня, готвачи и помощник готвачи, сервитьори, бармани, както и над 40 спасители.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.