Now Reading:
Марияна Върбанова показа „Истории в Двореца“ в галерия „Тихото гнездо“ в Балчик 
Full Article 3 minutes read

Фоторепортерът Марияна Върбанова отпразнува 60-ия си рожден ден с откриването на своята трета самостоятелна изложба – „Истории в Двореца“, в галерия „Тихото гнездо“ в Държавен културен институт – Културен център „Двореца“ в Балчик.

Експозицията включва 45 репортажни снимки от значими събития, случили се в залите и откритите пространства на ДКИ – КЦ „Двореца“ в периода 2008 – 2022 година. На някои от тях посетителите ще разпознаят първата дама на Франция Бриджит Макрон, принцеса Мария Румънска и ерцхерцог Шандор Хабсбург-Лотарингски – правнуци на румънската кралица Мария, Симеон Сакскобурготски, актьора Кръстю Лафазанов и покойната му съпруга Елена.

Марияна Върбанова, която е инженер по образование, сподели, че причината да се преориентира към фотографията е „фамилна обремененост“. „Майка и татко са се запознали, работейки в кино. Майка така се и пенсионира – като киноработник, и беше придобила професионален усет за кадър, за фокус, за всичко, свързано с филмите. Татко след известно време се преквалифицира, но продължи като любител фотограф“, разказа рожденичката.

Тя сподели защо е избрала да включи един по-тъмен, контрастиращ на останалите кадър – от премиерата на филма „До края, Амир“, посветен на една от жертвите на атентата на летище Сарафово, с която започва XI Международен филмов фестивал за късометражно кино „В Двореца“ на 29 юни 2013 година.

„Винаги ще го помня, защото бях срещу съпругата му, сестра му, които бяха на първия ред в залата. Зад мен вървеше филмът – жизнерадостни хора, които се радват на детето си, на първите си семейни дни, а пред мен бяха плачещи хора, които си спомняха за това. Много хора ме съветваха да не го включвам, защото е най-тъмен, най-тягостен, но в „Двореца“ са се случвали не само хубави неща. Повечето са жизнерадостни, весели – танци, концерти, но имаше и такива и те също трябва да се помнят, защото са част от историята“, разказа Върбанова.

Това е изложба с много остър поглед върху културните събития на „Двореца“, една ретроспекция, един архив и една памет за него. Творци, които виждаме на тези снимки, вече не са между живите, а са колоси в музиката, в изобразителното изкуство, каза директорът на културния институт Жени Михайлова.

По думите ѝ „Истории в Двореца“ предлага нов поглед към културното наследство и нови интерпретации. Изложбата представя едновременно регионалното културно материално и нематериално наследство в Североизточна България и международното сътрудничество на „Двореца“ в Европа.

Според Михайлова съвместната работа на културния институт с хората на изкуството е допринесла много за богатството на страната ни и за нейния имидж пред света.

Марияна Върбанова е родена в Провадия, но вече над 30 години се вдъхновява от Балчик, където живее и работи. Журналист е в общински вестник „Балчик“ от 2008 година и кореспондент на фотографска агенция „Булфото“. Участва във фотопленери, сред които „Пролет в Разлог“ през 2009 г., където е отличена с първа награда.

Изложбата „Истории в Двореца“ може да бъде разгледана до края на месец април.

Автор: Александра Антонова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.