Now Reading:
В Добрич организират среща за Райна Княгиня и нейната „Автобиография“
Full Article 3 minutes read

„Аз уших байряка… Ние помним…“ – така е наречена организираната от Добричкия музей и НЧ „Български искрици 2016“ среща, посветена на една от най-емблематичните личности на Българското възраждане и нейната „Автобиография“ – Райна Попгеоргиева Футекова, останала завинаги в историческата ни памет като Райна княгиня.

Срещата ще се състои на 19 април, от 17.30 часа в Музея в градския парк на Добрич. От двете Регионалния исторически музей и читалището канят добричлии да посетят събитието.

Ако житейският път на будната 20-годишна учителка, ушила и развяла гордо знамето на панагюрските въстаници е добре познат, то сравнително по-малко известен факт е, че през 1877 г. тя написва своята „Автобиография“, излязла първо на руски език в Москва, преведена и издадена в България едва през 1935 г. Това е всъщност първата и особено ценна книга за Априлското въстание, запечатала духа на времето, плод на непосредствените впечатления, преживявания и спомени на свидетел на събитията – Райна Попгеоргиева, завещавала на поколенията вълнуващия разказ от първо лице за един героичен живот, изпълнен с безкористна любов към Отечеството.

През годините тази малка книжка е преиздавана с подкрепата на родолюбиви българи, но неголям е броят на запазените екземпляри от 1935 г. с оригиналния правопис. Едно от тези редки и изключително ценни антикварни издания ще бъде представено на вниманието на посетителите.

Целта на организаторите е чрез жива картина и завладяващи откъси от личната изповед на „българската Жана д’Арк“ гостите на проявата да се пренесат в далечната априлска пролет на 1876 г.; да усетят вълнението на младата панагюрска учителка от съдбоносната ѝ среща с Георги Бенковски; да се потопят във всеобщия възторг и надеждата на онези, „които провъзгласяват свободата, свалят турското знаме от конака и се целуват един друг по улиците“; да почувстват непреклонната воля на пламенната родолюбка при разпита ѝ от турците, възпят от народа в песен.

Провокирани от спомените и размислите в тази малка родолюбива книжка, участниците в проявата ще могат да поразсъждават върху голямата и вечна тема за свободата и безсмъртието, а за най-активните в тази импровизирана дискусия организаторите са подготвили специална награда – копие на книгата на Райна княгиня.

Гостите на културното събитие ще се насладят на любими български патриотични песни в изпълнение на талантливите ученици от СУ „Св. Климент Охридски“ с ръководител Гергана Димитрова, които ще ги потопят в романтиката, величието и героизма на възрожденската епоха. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.