Now Reading:
Участници от 23 държави идват в “Двореца” в Балчик за юбилейното издание на арт форум „БезГраници“
Full Article 4 minutes read

Участници от 23 държави идват в “Двореца” в Балчик за юбилейното издание на арт форум „БезГраници“

Арт форумът „БезГраници“ е един от водещите български Етно/уърлдмюзик събития. Създаден е като бутиков фестивал, поддържащ високо професионално и художествено ниво. Форумът е носител на европейската ценностна система и насърчава взаимното опознаване на различните култури, мирното и приятелско съвместно съществуване и обмен. Стреми се освен към реализация на културно събитие от световен мащаб (като изпълнява роля на катализатор за културни сътрудничества), да бъде и инкубатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм в България. От самото си създаване във форума са участвали над 700 участника от четири континента.

„БезГраници“ е продукция на Стопанска камара – Варна с партньорството на Двореца – Балчик и арт мрежа Скендерман. Провежда се от 2003 г. в перлата на българското северно черноморие – „Двореца“ – Балчик.

По време на „БезГраници X¨ се очакват 70 участници от Канада, Германия, Румъния, Латвия, Нидерландия, Финландия, САЩ, Швеция, Индия, Русия, Белгия, Франция, Унгария, Полша, Испания, Дания, Норвегия, Белгия, Великобритания, Северна Македония, Украйна, Австрия и България.

Музикалният етно/уърлд мюзик фестивал в рамките на форума ще се проведе на 21 и 22 септември с вход свободен на откритата сцена на плажа пред дворцовия комплекс в Балчик.

В рамките на „БезГраници“, на 19-и септември ще се открие изложба на фотографи, художници и скулптори. Очакват се творци от България, Испания, Русия, Украйна и Еквадор.

2019 г. е обявена от ООН за “Международна година на коренните езици”. X-ото издание на ¨БезГраници¨ е със специален фокус към тази тема. В музикалната програма ще бъдат представени изпълнения на: езика на народа на Саами (коренното население на Северна Европа), Идиш (езика на евреите ашкенази), Сибирски шамански наречия от Русия, Бенгалски език от Индия и Унгарски.

От самото си създаване, най-важното събитие в рамките на форума е конференцията за културна политика и арт мениджмънт. Тя ще се проведе от 19 до 22 септември. Очакват се директори на престижни фестивали, експерти по културна политика, арт менажери и журналисти от цял свят, включително шефовете на Национална Фолк Асоциация – Канада, Фестивал Уркулт – Швеция, Копенхаген Уърлд Мюзик Фестивал – Дания, Уърлд Мюзик награди – Русия, Локумфест – Северна Македония, Джаз а Виен – Австрия, Фолк асоциация – Германия, Етно Фест Солнок – Унгария, Фестивал саянски пръстен – Русия, Трансформ фестивал – Норвегия, Фолк Асоциация – Великобритания и много други.

Традиционно темите на конференцията се предлагат и избират от участниците чрез електронен вот. Демократичния избор гарантира максимален общ интерес на всички участници. Между темите са „Сътрудничество между музикални агенти и фестивали“, „Източна и Западна Европа – защо е трудно сътрудничеството?“, „Гастроли извън страната – как да организираме турне в Балканския регион“, „Как да организираме турне в Източна Европа“ и др.

Мястото на провеждане на форума не е случайно. В „Двореца “ – Балчик в архитектурен план се преплитат български, румънски, британски, готически и ориенталски елементи. В автентичните градини също се усеща влиянието на различни култури, стилове и вярвания. Този еклектичен стил се дължи на създателката на този земен рай: румънската кралица която е вярвала в равенството между религиите и вярата, на единство на Бога и на човечеството. Мария Единбургска е внучка на Британската кралица Виктория, както и на руския Цар Освободител – Александър II. За нея се говори, че е последната романтична жена от викторианската епоха и първата от модерното време.

Арт програма „БезГраници“ 2019:

Концерти – Открита сцена „Двореца“ – Балчик (Организаторите си запазват правото за промяна в програмата)

21 септември

  • 1. САБАТЧАГ (Белгия/Франция)
  • 2. ВЕДАНЪ КОЛОДЪ (Русия)
  • 3. МЕСЕЧИНКА (Унгария/България)

22 септември

  • 1. ВИЛДА (Финландия)
  • 2. ДИПАНИТА АЧАРЯ И АРПАН ТАКУР ЧАКРАБОРТИ (Индия) –
  • 3. МУЛТУМУЛТ и Марина Пингулеску (Румъния)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.