Now Reading:
Прибраха на закрито ценните кактуси в Ботаническата градина край Балчик
Full Article 1 minutes read

Завърши ежегодната дейност по прибиране на едроразмерните кактуси и сукуленти от откритите експозиции в „Градината на боговете“ и градина „Разсадника“ в закритата оранжерия, съобщиха от Ботаническата градина. Топлолюбивите растения ще прекарат зимния период при температура около 15°С. От април тази година над 600 екземпляра от 42 растителни вида бяха засадени и аранжирани на площ от 680 кв.метра.

Кактусите са предимно от род Opuntia, а сукулентите от род Aloe, както и от семействата Млечкови (Fam. Euphorbiaceae) и Столетникови (Fam. Agavaceae).

Служители на градината, съвместно с техни колеги от Екопарк – Варна, пренесоха на ръце огромните растения. Истинско изпитание е преместването на някои от екземплярите, които тежат над 300 килограма. Поради големите им размери и крехката структура всичко се извършва изключително внимателно, за да се ограничи отчупването на парчета. Ако това се случи, отчупените части се вкореняват и при откриването на следващия летен сезон се експонират заедно с останалите едроразмерни екземпляри.

Екзотичните растения са една от визитните картички на Университетска Ботаническа градина – Балчик, която отглежда колекция от кактуси и други сукуленти, втора по брой видове в Европа, след тази в Княжество Монако.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.