Now Reading:
Специалната награда на БХРА за “Най-добър млад хотелиер” спечели ученик от Добрич
Full Article 3 minutes read

Най-добрите ученици по професии от направлението “Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг” и “Пътувания, туризъм и свободно време” бяха излъчени по време на националните състезания “Най-добър млад хотелиер”, “Най-добър млад аниматор” и “Най-добър млад барман” в курортния комплекс “Златни пясъци”. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

В надпреварата участваха 113 ученици от 11-и и 12-и клас от 33 професионални, профилирани гимназии и средни училища в страната.

Младите хотелиери показаха умения за посрещане на гости, презентиране на хотела и напускане. Представянето на допълнителните услуги бе на български и чужд език по избор. Втората част от надпреварата включваше разрешаване на казус или ситуация, която може да възникне в хотела.

Дванадесетокласничката Анна Христова от Професионалната гимназия по туризъм “Проф. д-р Асен Златаров” във Варна зае първо място в тази най-оспорвана надпревара. На второ и трето място журито класира Преслава Петрова от Професионалната гимназия по туризъм “Иван П. Павлов” в Русе и Тереза Чакалова от Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Проф. д-р Асен Златаров” в Петрич.

Специалната награда на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) бе присъдена на ученика, представил Професионалната гимназия по туризъм “Пейо Яворов” в Добрич – Димитър Ангелов Георгиев. Всички двадесет и шестима участници в това състезание получиха и предложения за летен платен стаж от представителите на различни комплекси по нашето Черноморие.

В категорията “Най-добър млад аниматор” отборите представиха дневни анимации и забавления за публиката с атрактивна вечерна шоу програма.

На първо място се класираха възпитаниците на Професионалната гимназия по туризъм “Иван П. Павлов” в Русе, следвани от Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов” във Велинград и Софийската професионална гимназия по туризъм. Публиката оцени представянето на младите аниматори и присъди своята награда на отбора на Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов” във Велинград.

Специална награда на журито за оригиналност и новаторство получиха възпитаниците на Професионалната гимназия по туризъм “Иван П. Павлов” в Русе, а Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация отличи Професионалната гимназия по туризъм “Д-р Васил Берон” във Велико Търново.

В надпреварата за приза “Най-добър млад барман” тази година състезателите мериха своите умения в два рунда – куик микс (бързо миксиране) и съвременна интерпретация на тема “Лимонада”.

Първо място спечели Александър Попев от Софийската професионална гимназия по туризъм. Втора е Виктория Михайлова от Професионалната гимназия по туризъм “Иван Вазов” в Слънчев бряг, а трети е ученикът от Професионалната гимназия по туризъм “Проф. д-р Асен Златаров” във Варна Борислав Чобанов.

Специалната награда на БХРА бе за Катерина Стоянова от Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм “Акад. Неделчо Неделчев” в Сливен.

Организатор на събитието бе Министерството на образованието и науката, а домакин – Професионалната гимназия по туризъм “Проф. д-р Асен Златаров” във Варна.

Партньори в организирането на състезанията са Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство в България, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциацията на аниматорите в България и Българската асоциация на барманите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.