Now Reading:
Вижте 10 впечатляващи църкви в област Добрич
Full Article 9 minutes read

Църквите са домове на вярата, скъпоценен божи дар. В списъка на Варненската и Великопреславска епархия са вписани 67 православни църкви и параклиси, които се намират в Добричката духовна околия. Вижте десет от най-впечатляващите:

Храм „Св. Вмчк Георги победоносец“ – Тервел

Идеята за построяването на нов храм в град Тервел датира от 1991 година. Мястото за градежа е избрано и осветено от свещенослужител на Доростолската митрополия. Първата копка е направена през 1992 г., основите на църквата са положени през 1993 г., след което обектът е замразен. Тринадесет години след изливането на основите, през пролетта на 2006 г. работата по строежа се възстановява. Храмът е построен и обзаведен за малко по-малко от пет години. Вложени са средства от общинския бюджет, от програма „Красива България“, както и с даренията на много родолюбиви тервелчани. Сградата е висока 21 метра, има застроена площ от 365 кв. м и три нива – крипта, която е под нивото на терена, притвор и зала, олтар, балкон, помещение за неделно училище и хор. Строителството е извършено от добрички строителни фирми и местни майстори от Тервел. Иконостасът е изработен основно от две млади семейни двойки – иконописци и дърворезбари. Това са семейство Петрови от Варна и семейство Ваневи от В. Търново. Леярница „Велеганов” в Пловдив пък изработи свещници, панахидник, полилей, кандила. Камбаните са три и са отлети в леярна в софийското село Пролеша. Амвросий – епархийски митрополит на Доростолска епархия извърши освещаване на новопостроения храм на 6 май – Гергьовден, през 2011 г.

Храм „Света Троица – Добрич

През лятото на 1902 година е избран комитет за построяването на сегашната църква „Св. Троица“ на мястото на съградения през 1856 година храм със същото име. Проектът на църквата е изработен от арх. Петко Момчилов от София, основният камък на строежа е положен на 29 юни 1905 г. Каменните колони, капителите и Светия Престол са дело на варненския майстор-каменоделец Христо Леонидиев. Първата Божествена служба в новия храм е отслужена на 6 декември 1908 г. с иконостаса и иконите на старата църква „Св. Троица“. През 1967 година са изработени стенописите в църквата. В архитектурно отношение тя е класическа трикорабна базилика с купол и камбанария. Иконите по нейния иконостас са дело на ученика на Репин – Господин Желязков. Реставрацията на храма започва през 1997 година и се извършва поетапно със средства на гражданите на Добрич.

Храм „Св. св. Петър и Павел“ – с. Царичино

Храмът „Св. св. Петър и Павел“ в балчишкото с. Царичино е осветен на 22 юли 2018 година с благословията на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, а ставрофорен иконом Иван Дойчев- архиерейски наместник на Добричка духовна околия, отслужи първата света Литургия в новопостроения храм, посветен на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Изграждането на храма е продължило близо 10 години и е дело на финансовата помощ на Община Балчик, на Българската православна църква и на частни дарители. Построен е по инициатива, с дарителството и активното участие на бившия кметски наместник на селото Румен Георгиев и жителите на Царичино.

Храм „Свети Георги Победоносец“ – Добрич

Сградата на храм „Св. Георги Победоносец“ в Добрич е обявена за паметник на културата. Църквата е най-старата запазена в Добрич. Изградена е през 1864 година на мястото на по-стар християнски храм от 1843 година, който е изгорял по време на Кримската война. Парите за строежа са от дарения на българите от града и околията, а мястото е дар от Иван Хадживълков. Църквата е изписана и осветена през 1889 година от митрополит Симеон Варненски и Преславски. Последната реставрация на храма е в 2000 година. В архитектурно отношение църквата е малка трикорабна базилика, висока 12 метра. Дело е на неизвестни майстори, които принадлежат или поне са запознати с школата на Колю Фичето. Стенописите са изработени от представителя на Дебърската художествена школа Козма Блаженов. Негов е и резбованият иконостас, както и част от иконите. Останалите са дело на известните по онова време зографи – Недко Тодорович от Жеравна, Хараламби Тодоров от Пирдоп и Николай Василев от Шумен. Църквата е изографисана в 1889 година при митрополит Симеон, след което е и осветена от него.

Храм “Св. Архангел Михаил” – с. Ведрина

Освещаването на новопостроения храм “Св. Архангел Михаил” в добричкото село Ведрина се състоя на 30 октомври 2022 година. Изграждането на християнското светилище е с петнадесетгодишна история. На 17 февруари 2007 г. е направена първата копка, излети са и основите. Сградата е изградена през 2014 г. Строителството се обезпечава с дарения на местните жители, с финансови постъпления от рентите на църковните земи и със съдействието на Община Добричка. Най-щедрият дарител е Кольо Драгиев. През 2020 г. към дарителите се присъединява и митрополит Йоан, който осигурява иконостаса за православния храм. В село Ведрина е имало църква, която се е казвала също „Свети Архангел Михаил“. Последното кръщене в нея е извършено през 1959 година. След това тя се е разрушила напълно. Новата църква е построена на друго място, в центъра на селото, до училището.

Храм “Св. Харалампий” – Шабла

Построяването на храм “Свети Харалампий” в Шабла е предприето след Освобождението, през последните години на XIX в. Разрушителното земетресение в Шабла от 1900 година обаче срутило до основи започнатото, като значителните материални щети преустановили временно работата. Достроен е през 1907 – 1908 г. В писмо от 1952 г. до митрополит Йосиф, свещеник Петко Селановски споменава, че при въдворяването му храмът бил в крайно окаяно състояние (в писмото използва сравнението “курник”). С помощта на християните е направен необходимият ремонт. Храмът е трикорабна базилика. Най-старите икони в църквата са от 1857 година и са рисувани от известния в Добруджа зограф Захари Цаньов от Трявна. През 1999 г. църквата е препокрита, а интериорът претърпява основен ремонт. Обстановката впечатлява с особената светлост, създавана от белия мрамор и златистия бронз на иконостаса. Църквата е паметник на културата. На 5 август 2009 година земетресение с магнитуд от 5-а степен по скалата на Рихтер в Североизточна България доведе до сериозни щети. Пострада и  храм „Свети Харалампий“, като бе съборена бе част от мазилката на тавана и стените. Ремонтите бяха извършени с помощта на дарители, както и със средства от Комисията по вероизповедания.

Храм „Св. Петка Търновска“ – Балчик

Храм „Св. Петка Търновска“ в Балчик е най-новата православна църква в Белия град. Изградена е по проект на румънския архитект Стефан Балс. Строежът на църквата е започнат през 1938 г. от румънските власти по времето на окупацията. С усилията на свещеник Василий Демирев и църковни настоятели, благодарение вярата на християните, храмът е завършен и осветен на 14 ноември през 1954 г. от Варненски и Преславски митрополит Йосиф и посветен на св. Петка Търновска. Църквата е кръстокуполна с къс трансепт. Куполът стъпва върху висок барабан, а над нартекса се издига звънарната. Храмът е иззидан от местен камък, видим от външната страна. Таванът е полуцилиндричен. Божият дом е ограден с масивна каменна ограда с красиви християнски орнаменти. През последните години е поставен изящен нов дърворезбован иконостас, подновена е вътрешната фасада. През 2003 година там е преустроено помещение за неделно училище, в което деца изучават християнските традиции.

Храм „Св. Успение Богородично“ – Каварна

Храмът е изграден през 1860 година върху основите на по-стара църква от българската община в града, за да може да се служи на български, тъй като църквата „Свети Георги“ тогава е в ръцете на гърчеещите се гагузи. Храмът е основно средище на църковно-националната борба на българите в Каварна. Първата служба на български в нея е проведена от монах Евстратий Рилски от Самоков, който в 1869 година основава и първото българско училище в Каварна. От октомври 2014 година до август 2015 година храмът е ремонтиран и на 14 август 2015 година митрополит Йоан Варненски и Преславски отслужи чина обновление на храм. Църквата е трикорабна, едноапсидна базилика с по-късно прибавен притвор. Покривът е двускатен. Иконостасът е дело на известните дебърски резбари братята Васил Аврамов и Филип Аврамов. В църквата работи и дебърският майстор Кузман Макриев – иконата на Свети Мина носи подпис „Из руки К. М. Блаженов“.

Храм „Св. Апостоли Петър и Павел” – с. Люляково

Храмът „Св. Апостоли Петър и Павел“ в генералтошевското село Люляково е новопостроен. Той е осветен през 2013 година. Първа копка за изграждане на християнката църква е направена през далечната 2001 година, но основните строителни работи стартират през 2012 година. Църквата се простира на около 100 кв. м площ, а сумата за нейното изграждане надхвърля 90 000 лева. Сред множеството дарители е и Община Генерал Тошево, значителни финансови средства за храма са предоставени и от Агенция по вероизповеданията към Министерски съвет.

Храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ – Балчик

Храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ е най-старата православна църква в град Балчик, съградена през 1845 година под настоятелството на Кою (Никола) Райчев – виден български възрожденец. Представлява голяма белокаменна трикорабна постройка – паметник на културата от епохата на Възраждането и историческа забележителност. Към храма е съградено и първото българско взаимно училище в града. Така заедно – църквата и взаимното училище, намиращо се в двора на храма, образуват възрожденски комплекс, включващ също отделно стояща църковна камбанария (наподобяваща морски фар) и градина към храма. Храмът „Св. Николай Чудотворец“ и сградата на училището са основно реставрирани. Старото възрожденско школо днес е превърнато в музей, в който са представени пълни възстановки на учебна стая, стая на учител и експозицията „Балчик през Възраждането”. В двора на възрожденския храм е издигната и осветена на 19 декември 2011 г. от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил висока белокаменна възпоменателна чешма в памет на Кою Райчев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.