Now Reading:
В община Крушари тестват продукти за креативен туризъм
Full Article 2 minutes read

„Кулинарно ателие „7 от 7“ представиха самодейците от читалището в село Ефрейтор Бакалово, община Крушари. Демонстрационното събитие, което се проведе в селото, имаше за цел тестване на туристически продукт за креативен туризъм, който може да се предлага целогодишно в региона на Добруджа.

Събитието е част от деветте продукта за креативен туризъм, които ще бъдат реализирани и тествани в рамките на проект “Туризъм, културно наследство и креативност”, с подкрепата на Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество “Черноморски басейн 2014-2020”, финансирана от Европейския инструмент за съседство.

Самодейците от Народно читалище „Св.Св. Кирил и Методий“ бяха домакини на първото по рода си в община Крушари кулинарно ателие. Събитието е с демонстрационен характер, като на него бяха представени седем ястия.  

Стара традиция в селото, както и сред местния мюсюлманския етнос, повелява в деня срещу сватба, всички хора от селото да бъдат канени на тържеството, като по домовете им се разнасят седем ястия. Тази кулинарна покана цели да направи съпричастни всички към празника на младите.

Задължително по къщите се разнася пилешка чорба, приготвена само от бяло месо и застроена с прясно мляко. Бобената яхния и агнешкият курбан задължително присъстват в „сладката“ покана. Задължително се приготвят точена кавърма с месо и постни сърми. Поканата се подслажда с бурма – точена баклава, навита по специален начин, нишесте и мляко с ориз.

Готовите ястия могат да се дегустират от посетители и гости, а дегустацията е съпроводена с беседа, която разяснява ритуалния характер на всяко ястие и начина на приготвяне.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.