Now Reading:
Градски парк „Свети Георги“ в Добрич – един от най-старите в България
Full Article 3 minutes read

Любимо място на жителите и гостите на Добрич е градският парк „Свети Георги”, един от най-старите в България. Разположен на площ от 430 декара той предоставя множество места за отдих, спорт и разходка.

Когато през 1882 година се подема кампания за създаване на Борисовата градина, малкото градче Добрич има вече градска градина с 15-годишна история.  В началото паркът е с площ едва около 15 декара. През годините градската градина в Добрич е била не само оазис за отмора и разходки, културни и социални контакти, но старите добричлии особено са я ценили и пазили. С нея е свързана историята на фамилията на Христо Стефанов от Варна, който в края на 19 век съставя основния план на градската градина. Той не само се установява със семейството си в Добрич, но работата дава името на фамилията Градинарови, в която любовта към цветята се предава от поколение на поколение. Една фамилия с  принос за развитието на градско-парковото изкуство в Добрич, създала един толкова красив и романтичен свят.

През 2014 г. е извършена цялостна реконструкция на парка с европейско финансиране. В езерото в парка е изградена ледена пързалка, птиче езеро, наблюдателница, беседки, полуостров с места за отдих, както и обособени места за водна растителност. Водни лилии, известни като богините на водата, цъфтят в езерото в градския парк в Добрич.

Серпентината с многостъпална водна каскада разкрива невероятна панорама към парка. Алеите са разделени за пешеходци и велосипедисти. За домашните любимци са изградени специални места за игра, в които могат да се разхождат на свобода без да притесняват другите посетители на парка.

На голямо внимание от деца и юноши, се радва скейт-площадка, която е единствена по рода и размерите си за България. Тя се намира в непосредствена близост до новата рок сцена, която носи незабравими емоции на добричлии и гости на града. Градина „Романтика“, арт площад, спортни съоръжения и алея за екстремно колоездене са други любими кътчета в градския парк.

Тук се намира най-големият и разнообразен розариум у нас. На площ от 2 декара са засадени около 5400 рози от различни видове – катерливи, увивни, бордюрни, миниатюрни, чайно-хибридни и други. Той е една от атракциите на града и привлича  много посетители със свежест, красота и ухания.

Още едно кътче си извоюва място в сърцата на влюбените в Добрич. Градът е сред малкото у нас, които имат Мост на влюбените. Той е в градския парк „Свети Георги”. Там Купидон стреля и събира разтуптените сърца на млади и стари. Мостчето се е превърнало в съвременен символ на любовта. На катинари младоженци и влюбени двойки гравират имената или инициалите си и ги завързват с верига за парапетите. Така вярват, че любовта им ще остане силна завинаги.

През 1999 г. градски парк „Свети Георги” е обявен за паметник на културата и градинско-парковото изкуство. Той е пример за това как правилното съхранение и поддържане на един национален исторически обект един ден ще се ни отблагодари с неподправената си красота и величие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.