Now Reading:
Фолклорен празник в Шабла с нестинарски танци и майсторски клас на Галя Дурмушлийска
Full Article 2 minutes read

Фолклорен празник в Шабла с нестинарски танци и майсторски клас на Галя Дурмушлийска

Фолклорен празник „Песни и хора край жаравата“ организират Община Шабла, Танцова школа „Възрожденци“ от Варна и Народно читалище „Зора 1894“- Шабла. Събитието ще се проведе на 21 май, в деня на Св.Св. Константин и Елена, на откритата сцена в градския парк на морския град. 

Празникът ще събере любителите на българското хоро и народните песни. Целта му е да се популяризира Нестинарският обреден танц – част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО и фолклорен феномен. Събитието ще популяризира и дейността на клубовете за народни хора в страната, чрез които се съхранява фолклорното ни богатство, посочват от Община Шабла.

Във фолклорния празник могат да участват всички фолклорни клубове и групи за танцово и певческо изкуство без ограничение на възрастта. Няма изискване участниците да са облечени във фолклорни костюми. Групите трябва да представят по два образеца от танцовия фолклор и до 3 фолклорни песни /само за фолклорни групи/ в рамките на не повече от 10 минути.

Празникът няма конкурсен характер, няма такса за участие. Всички участници ще получат грамоти и плакети.

Специален гост на събитието ще е народната певица Галина Дурмушлийска. В деня на празника тя ще организира майсторски клас по народно пеене и ще представи новата си книга „За песните на моята душа“. Таксата за участие в класа е в размер на 20 лева.

Вечерта от 21.30 часа ще има нестинарски танци с участието на формация „Нестинари”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.