Now Reading:
„Нощ на музеите“ в 3000 музея в Европа. Каква е програмата в Добрич?
Full Article 2 minutes read

Европейската нощ на музеите се организира за пръв път през 2005 година от френското Министерство на културата и много бързо се превръща в международен културен форум. С тази инициатива се дава възможност на по-широка аудитория да се докосне до експонатите и творбите в музеите и галериите, както и до техните послания. Тази година Нощта на музеите се провежда за 18-и път на 14 май в повече от 3000 музея и в близо 30 европейски страни.

По традиция, вратите на десетки български музеи и галерии ще бъдат отворени до полунощ, а входът ще е свободен за всички посетителите.

“Нощ на Музеите” 2022 – Добрич:

·         На 14.05.2022 г. от 17.30 часа в музея в градски парк „Св.Георги“ ще бъде открита изложбата „Старото школо разказва“. Изложбата проследява училищния живот в нашия град от средата на 19 век, до средата на 20 век

·         От 18.00 часа започва музикалната програма с участието на Артцентър „Палитра“ с артдиректор Иван Иванов.

·         От 19.30 часа ще се проведе игра с публиката „Стопкадър. Познай името на филма“. Десет от участниците познали всички филми, ще получат награда – карта за безплатно посещение на РИМ – Добрич до края на годината.

·         За всички посетили музея в парка ще има подарък – книга по избор

·         В Дом-паметник „Йордан Йовков“ от 15.00 – 18.00 часа ще се проведе „РазЛИСТи и илюстрирай“ – творческа работилница с участието на млади художници от професионалната паралелка „Графичен дизайн“ към СУ „Св.Кл.Охридски“ – Добрич с преподавател Мария Попова.

·         В къща музей „Адриана Будевска“ от 14.00 – 19.00 часа посетителите ще могат да чуят автентичния глас на Адриана Будевска.

·         В Художествената галерия от 16.00 до 18.00 часа ще има специална културна програма за деца и възрастни: „Куклите оживяват“ изложба и среща на децата с художника Елисавета Качулева, автор на куклите на ДКТ„Дора Габе“. В „Работилница за въображение“ – изработване на маски на животни, герои от популярни детски приказки. От 18.00 до 19.00 ч. – „Сянката на моя любим” – концерт на Дона Стоянова – сопран, и Милен Томов – китара. В програмата: Х. Пърсел, М. Ламбер, Х. Лоус. Дж. Фрескобалди, М. Гриим, Р. Джоунс, Дж. Дауланд.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.