Now Reading:
Еньовският събор „Край язовир Дрян“ събра стотици самодейци в с. Красен
Full Article 2 minutes read

Еньовския фолклорен събор на родовете и традициите „Край язовир Дрян“ беше открит от кмета на село Красен Тошко Тачев, който припомни на присъстващите историята на форума, идеята за неговото възникване и първото му издание. Приветствие към гостите отправи кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. Посочи, че не бива да забравяме българските обреди, традиции и ритуали, а празничните събития като събора „Край язовир Дрян“ спомагат именно за това – да си ги припомним, да ги утвърдим и пазим, за да може да ги предаваме на идните поколения. Той връчи плакети по случай юбилея на събора.

Първи на украсената с цветя и местни билки сцена по традиция се представиха домакините от село Красен. След тях, в продължение на повече от шест часа 45 състава и 26 индивидуални изпълнители пресъздадоха очарованието на народните ритми и танци от региона.

Над 600 самодейци се изявиха на сцената и зарадваха присъстващите с богата фолклорна програма и добро настроение. Доказателство, че традициите са живи бяха изпълненията и на много деца, които участваха във фолклорния събор.

Кулминацията на проявата беше концертът на Здравко Мандаджиев, който впечатли с богат репертоар и артистичност. Празникът завърши с връчване награди на най-добре представилите се групи и изпълнители.

Еньовският събор на родовете и традициите „Край язовир Дрян” се организира съвместно от Община Генерал Тошево, кметство село Красен и НЧ ”Йордан Йовков 1896”, село Красен. Той има за цел проучване, популяризиране и съхраняване на традициите в добруджанския бит, обредност, обичаи и песен, съхраняване на родовата памет и българско самосъзнание и приемственост между поколенията, но също така и проучване билките на Добруджа и начините за ефективното им използване от екологична гледна точка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.