Now Reading:
Над 3 000 българи и чужденци събра в Тервел фестивалът „Бялата жътва“
Full Article 3 minutes read

Повече от 3000 жители и гости на Тервел събра третото издание на Фестивала на Бялата жътва, организиран от Местната инициативна група „Тервел – Крушари“.

Събитието започна с кулинарен базар „От ръцете на баба“, изложение „Произведено в Тервел“, арт работилници и атракции за децата. В концерта „На мегдана“ се включиха клубове за български народни танци от областите Варна, Добрич и Силистра, както и ансамбъл „Извор“ от с. Городнее, Одеска област в Украйна.

„Хубаво ми е да виждам толкова много хора, гости и жители на община Тервел. Подготовката на този фестивал започна преди една година. Благодаря на всички, които допринесоха той да се случи“, каза на официалното откриване кметът инж. Симеон Симеонов.

„Много неща са написани за хляба и жътвата, но това, на което искам да наблегна тази вечер и да бъде посланието на нашия фестивал към цяла България, е, че никой не е по-голям от хляба. И най-важното – погледнете този стадион, колко е пъстър, колко е пълен с различни хора, различни етноси – как хлябът ни е обединил. Призовавам всички да сме заедно, да сме обединени, за да може нашата държава да върви само наред и да става все по-хубава“, допълни той.

Празникът продължи с освещаване на курбан за здраве и берекет и с възстановка на обичая „Зажънване“, в която се включи и народният представител Деница Сачева. След това стотици се хванаха на хоро под звуците на гайдарски състав „Тодор Шишков“ от смолянското село Солище и оркестрите „Добруджанци“ и „Еделвайс“.

На сцената се изяви и талантливият Тодор Тодоров от школата по акордеон при Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ в Добрич, заедно със своя ръководител Деян Дженков. Специален гост на събитието бе народният певец от Тракийска фолклорна област Стоян Варналиев.

С настъпването на нощта публиката имаше възможност да се наслади на видеомапинг, който разказа в звук, образи и светлина за жътвата и жътвените обичаи в Добруджанския край. Инсталацията бе подготвена по проекта на Община Тервел „Фестивал на Бялата жътва – за земята, добруджанеца и хляба“ с финансовата подкрепа на Програмата за развитие на селските райони и съдействието на Детски фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева“ при Народно читалище „Димитър Дончев – Доктора – 1893 г.“ в Тервел.

Последва запалване на фестивалния огън и внасяне на над десет чевермета под музикалния съпровод на гайдарски състав „Тодор Шишков“ от село Солище.

Гости на събитието бяха заместник областният управител Атанас Дучев, народните представители от област Добрич Деница Сачева, Ертен Анисова и Мая Димитрова, кметовете на общините Генерал Тошево – Валентин Димитров и неговият заместник Румен Мунтянов, Добричка – Соня Георгиева, Крушари – Илхан Мюстеджеб, и Шабла – Мариян Жечев.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.