Now Reading:
Огромен интерес към фестивала на Бялата жътва в Тервел
Full Article 2 minutes read

В тържество на хляба и на българския дух се превърна и тазгодишното трето издание на Фестивала на бялата жътва в Тервел. В съботния ден той събра на стадиона в добруджанския град над 1000 души от цяла Добруджа, които носят любовта към българското.

Всички бяха изпълнили изискването на организаторите да бъдат с носии, със завещани от баби и дядовци ръченици, пояси, пафти, престилки, калпаци, косичници, импровизирайте с тениски, щамповани с вечната българска шевица. Десетки деца с носии, дори и бебета, радваха със своите игри и усмивки.

Празникът започна с кулинарен базар “От ръцете на баба“ на чаршията „Произведено в Тервел“, в който участваха производители от региона, както и читалища от Тервелско. Те се включиха и в кулинарен конкурс, който отличи най-добрите гозби.

В Отворен офис на открито бе представена дейността на МИГ-Тервел-Крушари, организатор на събитието.

Присъстващите бяха поздравени от кмета на Община Тервел Симеон Симеонов и от министъра на земеделието д-р Иван Иванов.

На фестивала, посветен на прибирането на зърнената реколта, беше пресъздаден обичаят “Жътва” и оживяха традиции отпреди 100 години как работниците тръгват за нивите, върху кравая се слага пара и се отслужва молебен преди всеки да хване сърпа.  На сцената се представиха състави от цяла Добруджа, изучаващи български народни хора.  „На мегдана“ бе наречена музикалната програма, осигурена от тервелския оркестър „Добруджанци“ и „Извор“ от Добрич. Под техния съпровод  около огъня се виха добруджански хора.

До ранните часове на неделния ден млади и стари се веселиха и си дадоха среща до следващото издание на фестивала, което според организаторите ще е още по-мащабно и цветно.

Отслужен беше  водосвет, осветен курбан за здраве и берекет. За присъстващите бяха осигурени и чевермета, което се пекоха през целия ден, а вечерта ритуално бяха внесени на празника, за да могат всички присъстващи да опитат.  

Снимки: Павлин Петков

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.