Now Reading:
Млади акордеонисти и Петър Ралчев зарадваха с вълнуващ концерт в Добрич
Full Article 5 minutes read

Гала концерт на участниците в майсторския клас на световноизвестния акордеонист Петър Ралчев, организиран от Народно читалище „Йордан Йовков-1870” в Добрич,  се състоя в залата на Общински младежки център „Захари Стоянов”. На сцената се представиха възпитаници на клас „Акордеон” към читалището с ръководител Деян Дженков, Александър Димитров с ръководители Мария Димитрова и Николай Иванов, ученици от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел с преподавател Пламен Димитров, Деян Дженков и Петър Ралчев. Присъстващите бяха зарадвани както с фолклорни изпълнения, така и с полка, валс и други произведения.

Първи на сцената излезе най-малкият от акордеонистите от Добрич – Пламен Петров, който е само на пет години. След него се представиха и останалите ученици на Дженков, както и Александър Димитров.

Водещата на концерта Светлана Попова разказа за акордеонната школа при НЧ „Йордан Йовков-1870“. Сподели, че през нея са преминали стотици възпитаници, у които е възпитана любов към инструмента и към музиката. Много от тях са продължили с обучението си в средни музикални училища, по-късно в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Възпитаниците на акордеонната школа са били лауреати на множество конкурси и фестивали в страната и чужбина. Най-голямата гордост на школата е безспорно нейният акордеонен оркестър, превърнал се в емблема за Толбухин тогава. Една от най-ярките награди, които получава, е през 1976 г. на фестивала в Кан, Франция, където завоюва европейската купа на акордеонистите по диригентството на Георги Господинов-Горчо. А през 1979 г. получава диплом за категоризация като представителен оркестър, отново под негово диригентство. В тази школа преподаватели са били Георги Господинов-Горчо, Грета Господинова, Георги Събев, Севдалин Симеонов и София Севдалова.

Самият ръководител на клас „Акордеон” Деян Дженков – „виновник” за концерта и майсторския клас, също зарадва публиката, като изпълни „Копаница” по негова музика. За него Светлана Попова разказа, че започва да свири на акордеон от 7-годишна възраст. През това време негови преподаватели са Ивелина Илиева, Жулиета Капитанова, Севдалин Симеонов. Като ученик е носител на много награди от национални и международни конкурси и фестивали. Завършва СУ „Св. Климент Охридски“, а по-късно и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив в класа на Ангел Маринов, от когото Дженков признава, че се е учил в преподавателската професия. Школата по акордеон стартира отново своята дейност през 2019 г. в НЧ „Добрич-2017“, а през 2020 г. става част от НЧ „Йордан Йовков-1870“. До момента има 5 самостоятелни концерта и три майсторски класа – на Ангел Маринов, преподавател по акордеон в АМТИИ „проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив, Пламен Димитров, преподавател по акордеон в НУФИ „Филип Кутев“ в Котел, и на Петър Ралчев. В обучението по акордеон Дженков съчетава и преподава всеки един жанр, подхожда индивидуално към всеки един ученик и налице са доказаните успехи.

Последваха изпълненията на специалните гости – учениците от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел с преподавател Пламен Димитров. Специалност „Акордеон“ започва да се изучава като инструмент в учебното заведение през 2014 г., като през това време преподават Емил Димитров и Нермин Шабанов, а през 2018 г. е поканен и виртуозният акордеонист и ръководител на оркестър „Плам“ в Русе Пламен Димитров. През 2019 г. специалността отбелязва своята пета годишнина с голям акордеонен концерт, на който участват много акордеонисти сред които и Дончо Дончев от Добрич. През годините учениците от тази специалност участват на много концерти, както у нас така и в чужбина. Едно от най-забележителните им представяния е тази година на 3 март в зала 1 на НДК в София в благотворителен концерт, на който бяха събрани средства за подпомагане на изявени деца от двете национални училища за фолклорни изкуства. През годините възпитаниците на тази специалност са били лауреати от национални и международни фестивали и конкурси.

Бурни аплодисменти предизвикаха изпълненията на акордеонните оркестри на НЧ „Йордан Йовков-1870” и Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“. Момчетата от Добрич представиха „Амурски вълни“ по музика на Макс Кюс и „Ръченица“, а тези от Котел – „Празнично хоро“ по музика на Пламен Димитров и „Право Ихтиманско хоро“ по музика на Трайчо Синапов.

Естествено, най-вълнуващо бе представянето на витуоза Петър Ралчев. То бе съпътствано  от бурни ръкопляскания и възгласи „Браво!”.  Той е един от най-ярките примери на съвременната ни българска инструментална музика и сцена, каза Светлана Попова. Ралчев е създател на уникален изпълнителски стил, който той самият описва като „виртуозност, мелодичност, богата хармония и импровизация“. През годините свири с други музикални гиганти като Георги Янев , Иво Папазов-Ибряма, Теодосий Спасов, Стоян Янкулов–Стунджи и с много други. Днес е един от най-търсените артисти в Европа. Изнася и участва в концерти и фестивали в САЩ и Канада. Включен е в книгата „История на акордеона“, издадена във Франция през 1991 г. Освен соловата му кариера, той се появява с няколко мултиетнически европейски състави, като The Other Europeans Band, No Border Orchestra , Accordionale , Danube Ship Orchestra , Arabesque и др. Участник е и в много български музикални проекти като: „Зиг-Заг Трио“, „Българи“, „Петър Ралчев квинтет“. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.