Now Reading:
Фестивалът на лавандулата в Ген. Тошево стартира
Full Article 2 minutes read

В Генерал Тошево започна второто издание на Фестивала на лавандулата. На площад „Бялата лястовица“ е подреден базарът под сянката на лилавия покрив от 100 чадъра, които са като лавандулова прегръдка, съобщават организаторите.

Свой щанд има Тракийският университет, който представя най-новите си специалности.

Тази вечер лавандулов музикален комплимент ще поднесе Димитър Кесаров.

Фестивалният утре продължава с разходка по туристическата лавандулова пътека, организирана от ТД “Добруджанец”  с пешеходен преход до близки лавандулови насаждения и дестилерия в околностите на Генерал Тошево. От 10.30 ч. посетители ще посреща лавандуловият базар, на който по традиция ще се представят производители на етерични масла и лавандулови био-продукти, приложници и земеделски стопани. В 11.00 ч. ще бъде открита фото-изложба „Лавандулови импресии“ с куратор: НЧ “Светлина 1941” Ген. Тошево и НЧ “П. К. Яворов – 1867” Чирпан. От 12.00 ч. в Кулинарната зона вкусни изненади ще приготвят шеф Стилиян и шеф Калоян – Мастър клас. Началният час на детската лавандулова работилница „Моята лавандулова Добруджа“ е с начален час 14 ч. Ще се проведе и конкурс „Крал и Кралица на Лавандулата“.

От 16.00 ч. ще започне Парад на ретро-автомобили, организиран от “Авто Мото Клуб Толбухин” – гр. Добрич. Фестът ще продължи с музикална и танцова програма на Лавандуловата сцена от 18 часа. Официалното откриване на Фестивала на Лавандулата‘2022 ще е от 19 часа. След това гала-концерт ще изнесе Веселин Маринов.

Производителите на лавандулово масло прогнозират добра година за област Добрич, за разлика от 2021-ва, която бе доста тежка за този сектор. Площите с културата обаче намаляват. Тази година те са 69 000 декара по данни на ОД „Земеделие“, при 80-90 хиляди дка в последните 1-2 години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.