Now Reading:
Лов на трюфели с дегустация – атракция край Балчик. Как да заразиш дърво с трюфел?
Full Article 5 minutes read

От около три години варненската фирма Агролес Продукт ООД организира приключенски тур за лов на трюфели край Балчик. Атракцията вече привлича много туристи – българи и чужденци. Дейността е стартирала в началото на пандемията от Ковид, когато алтернативният туризъм стана особено популярен.

Базата се намира вдясно от пътя между с. Оброчище и Балчик, на 7 километра от Белия град. „Посрещаме гостите си в началото на гората с влакче, а в базата, където има изградена беседка, те получават ароматен липов чай и се провежда беседа“, споделя Георги Георгиев, управител на Агролес Продукт.

Ловът на трюфели е приключение, което оставя прекрасни спомени от преживяното. Досега до природата, до обучените кучета, които съпътстват тура, оставят трайна следа, заедно с несравнимия аромат и вкус от гастрономическия динамит – трюфела. Освен това всички гости се запознават с методите за намиране на скъпоценната гъба и научават любопитна и богата информация, свързанa с нея.

Следва подготовка, като се препоръчва ловците на трюфели да носят удобни затворени обувки. С навлизане в гората започва и демонстрацията на лова – едно различно и незабравимо преживяване. Туристите имат възможността да бъдат свидетели на напълно реален лов и работата на кучетата.

След разходката, вече натрупали емоции, познания и опит в откриването на трюфели, гостите имат възможност да ги опитат. Дегустират се различни кулинарни изкушения – брускета с паста от черен летен трюфел на основата на маслинова паста, брускета с паста от бял трюфел на основата на паста от печурка и трюфел борчи, брускета с бял трюфел „Сос Роял“ на основата на сметана, сирене, бял трюфел вид борчи, шоколадови бонбони с парченца бял и черен трюфел – първите български шоколадови бонбони, които съдържат парченца от гъбата.

Турът продължава около час и половина, а цената му е 42 лева.

Агролес Продукт за първи път тази година участва в Борсата за семена и посадъчен материал в Добрич, организирана от Добрички панаир. Фирмата е регистрирана през 2014 година и се занимава с култивирани трюфели. На Борсата варненската компания предлага фиданки, заразени с трюфели, и субстрат със спори от гъбата.

„Фиданките, които предлагаме, са местно устойчиви видове – дъб, липа, габър, бор, леска. Самите фиданки са произведени във Франция и са сертифицирани и проконтролирани – всяка фиданка е 100% заразена. След засаждането добивът идва след петата година. Трюфелите са подземни гъби, които живеят в симбиоза с корените на дърветата. Добивът е относителен, зависи какви грижи се полагат, колко е подходящ теренът и какво напояване има. Например от едно дърво годишно добивът е килограм-два“, обясни Георгиев.

В България през последните 5-6 години доста хора са се насочили към този вид земеделие и вече има създадени плантации. Подходящи са пустеещите и  по-каменисти терени.

Фиданките, които се предлагат от фирмата, са заразени с черен летен и черен зимен трюфел. Добре е да се направи анализ на състава на почвата, за да се разбере какъв трюфел е подходящ да се отглежда на съответния терен – летен или зимен.

А как се действа със субстрата със спори от трюфели? „Ако имате в двора дърво от споменатите видове, може да го заразите и да добивате трюфели. Методът се нарича „испански капан“ и се практикува от около 15 години в Испания, Франция и Италия. 80% от градините с лешници в Испания вече са заразени с трюфел. Хората питат дали гъбата не пречи на лешниковото дърво, но не е така, тя даже помага за развитие на по-здраво и силно дърво. Те са си полезни взаимно“, казва Георгиев.

Начинът да се зарази дърво е лесен. Изкопават се четири дупки около дървото на дълбочина 50 сантиметра. На дъното се поставя по една шепа от този субстрат, изкопаната пръст се смесва с още една шепа и се заравя. Идеята е най-тънките корени на дървото да влязат в контакт със спорите. До няколко години те колонизират цялото дърво и след петата година вече имате трюфели.

Агролес Продукт е една от първите фирми в България, които се занимават с трюфели. Главната й дейност е търговия и износ в Европа на свежи култивирани трюфели. Затворили са цикъла, тъй като имат производство на широка гама продукти с трюфели – правят пасти, сосове, олиа, масла, трюфелов ориз, шоколадови бонбони с трюфел, както и свежи, сушени и замразени бели и черни трюфели. Най-скъпо струва свежият летен черен трюфел екстра качество – 350 лв. за килограм.

„Знае се, че трюфелът е скъпо удоволствие, но реално на едно домакинство е необходимо много малко количество, за да превърне едно ястие в гурме шедьовър. Цената се повишава, тъй като се унищожават трюфелите в естествените им находища в световен мащаб. Затова изходът е да се създават плантации с култивирани трюфели“, посочва Георги Георгиев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.