Now Reading:
Една от най-богатите колекции в света има Музеят на водката в Каварна
Full Article 9 minutes read

Единственият у нас и втори в рамките на Европейския съюз музей, разказващ за история на водката, се намира в Каварна. Колекцията е частна и неин собственик е руският гражданин Игор Раскевич.

В световен мащаб съществуват само пет подобни музея, разполагащи с такава богата селекция. В нея посетителите могат да видят и пипнат бутилка с най-старата руска водка или пък с най-скъпата водка в света.

Огромно любопитство сред гостите предизвикват три от най-редките представители в колекцията – френска водка от 1860 година, бутилирана в порцелан специално за Наполеон Бонапарт, бутилка водка, произведена в Москва, украсена с кристали „Сваровски” и рубини, както и носещата името на Дон Кихот бутилка, сътворена от кожа на африкански носорог. Сред внушителното разнообразие от експонати, като редки диаманти в колекцията блестят – канадска царевична водка, бутилирана в шише с формата на череп, както и особено популярните и атрактивни сред ценителите – „Медведевка”, „Путинка”, „Борис Елцин” и „Горбачов”.

Кратката анотация към канадската царевична водка, бутилирана в шише с формата на череп, е: “Специално тази марка е ценна, тъй като е дело на известен холивудски продуцент и като продукт успява да спечели приза за най-добра водка в света през 2016 година’ – по думите на експерт-домакина в Музея на водката.

Собствениците споделят също така, че идейно музеят е създаден не толкова за реклама на водката, а за да запознае посетителите с възникването, разпространението, мястото на водката в историческото развитие на Русия, за стандартизацията, но и за борбата със злоупотребата с огнената течност. Един от любопитните факти е и това, че музеят се помещава в бившата вила на семейство Гаич. Игор, съпругата му Вероника и детето им са се преместили в Каварна от Варна, където са живели повече от десет години. Вярват, че безценната им колекция ще спомогне за привличането на повече туристи към морския град.

По думите на Раскевич, разпространението на водката е тясно свързано със законотворческата дейност на личности като цар Петър Първи, Екатерина Велика, Дмитрий Менделеев и немалко още видни личности.

Най-ценният от историческа гледна точка експонат е френската водка в бутилка от Лиможски порцелан. Тя е с изрисуван портрет на Наполеон и е произведена през 1860 година. Собствениците разказват и любопитни подробности за връзката на Наполеон с руската водка.

На един от рафтовете е изложена „Легендата на Кремъл”. Интересното при нея е, че още от пети век се пази рецептата на тази водка, която и до днес се произвежда без каквито и да било промени в предавания от поколенията традиционен начин. Още монах Исидор, който е живеел в московския Кремъл, е създал тази рецепта, за да просъществува и се пази. Тази монашеско завещание и до наши дни продължава да е забулена в мистериозна тайна, разказва Вероника. През 4-5 век, именно в манастирите започва производството на водка.

Сред уникалните експонати е специално изработена бутилка за водка /щоф/ от 2,5 литра, която е във формата на императорска корона с камъни Сваровски и рубини от Урал. Тя е уникална, а стойността ѝ по експертно мнение е около 5000 лева. Има запитвания от клиенти, които искат да притежават такава, но собствениците предпочитат да остане единичен екземпляр, защото тя е не само символ на музея, но и множеството посетители идват, точно за да я видят на живо.

Измежду чудатите експонати, присъства и чаша, каквато се използвала по време на празненствата и приемите, давани от Руския император Петър Първи. По негово време е имало ритуал, според който към закъсняващите за официалното откриване поканени, се е прилагала следната наказателна мярка за водка – литър и половина, които трябвало да бъдат изпити от позволяващите си да не уважат императорската покана с точност. За тяхно щастие, тогава водката е била едва 22° градуса. На прекалилите пък с пиенето, по време на имперските пиршества е бил предвиден наказателен медал, тежащ над 7 килограма. На пияницата, позволил си да опорочи императорското тържество с липса на мярка в консумирането, се поставял тежкият медал с верига на врата, като удостоеният е трябвало да го носи непрекъснато в продължение на една седмица. Ако се свали,  пращали провинилия се в затвора. Подобен медал има и в музея, с който мнозина от посетителите се снимат.

Вероника разказва за приноса, който Екатерина Втора има за производството на водка в Русия. Тя е издала указ, с който е позволила водката да се произвежда без акциз и без лиценз. При Петър Първи, водката е била некачествена – 20 градуса, нефилтрирана. Затова императрицата решава по този начин да стимулира производството, което дало своя резултат. Дворяните инвестирали много в производството на водка, всеки имал своя рецепта и качеството се повишило.

31 януари се смята за символичен “рожден ден” на водката. На тази дата през 1865 година Дмитрий Менделеев защитава дисертация на тема “За съединенията на спирта с вода”. Счита се, че Менделеев е разработил в най-точни детайли формулата на стандарта за руска водка, установявайки правилото за 40 % съдържание на алкохол във водката. Затова и има водки, които носят неговото име. Според Менделеев, 45 грама водка на ден са здравословни, докато надвишаването на този грамаж вече вреди.

Свое място в колекцията има и водка „Смирноф” (Smirnoff). Създателят ѝ е известен с това, че е измислил стъклената бутилка. Преди това – до 1874 година, водката се е продавала в дървени бъчви, като най-малката е била 12,3 литра, разказва Вероника.

Тя ни развежда през различните щандове, събрали още интересни страници от историята на водката.  Едни от най-големите производители на водка в света, са Украйна и Русия. Затова и техните водки имат специални щандове в музея.

Украинският впечатлява с интересни керамични бутилки. Могат да се видят момиче в украинска носия или пък бутилка като украинска монета /гривна/. Водка „Киев”, както и бутилка във вид на герба на Украйна. Една от най-старите бутилки в експозицията е произведена в Киев през 1902 година. Сред интересните експонати е водка „Шахтьорская”. Тя е наредена, редом с миньорски каска и фенер.

Руската колекция ономастично е доста политически ориентирана – сред марките водка са „Руска федерация”, „Кремльовка”, „Путинка”, „Медведевка”. Всяка област на Русия се характеризира и с водката си. Така град Пермск е представен от „Пермска водка”, град Омск – с „Омска водка”. Собствениците на музея имат амбицията да съберат водки от всички региони на Русия.

Военната тематика също присъства в музейната експозиция. Могат да се видят бутилки във формата на оръжие. Особено актуална е водка от Украйна във формата на граната (лимонка) в комплект с чаши като гранати. Друга е в бутилка като автомат “Калашников”.

Сталин също присъства в изложбата заради пряката си връзката с историята в разпространението на водката. Раскевич разказва, че до 1925 г. в Русия има сух режим, заради който последният руски император изгубил престола си. Когато Йосиф Висарионович идва на власт, първо отменя сухия режим. По време на Втората световна война той дава по 100 грама водка на всеки войник като дневна дажба, а от 1942 г. – по 200 грама. Интересното е, че водката „Сталинская” е румънско производство. Обяснението е, че румънците са благодарни на Сталин за това, че подарява на Румъния областта Трансилвания. В изложбата могат да се видят и чаши с неговия лик, които, оказва се, са производство на българския завод в Белослав.

Има водка „Кутузовска”, която е произведена в България. В изложбата може да се види и друга българска водка – „Русе”. Тя се произвежда от винпрома в едноименния крайдунавски град и оказва се, че производствената серия е лимитирана, но все пак едната от бутилките е в Каварна. Спомените връща и бутилката с водка „Добрич”.

Една от най-интересните бутилки е посветена на романа „Дон Кихот де Ла Манча” на испанския писател Мигел де Сервантес. Облечена е с кожа от носорог, като от различните ѝ страни са изобразени дон Кихот и Санчо Панса.

Вероника показва и черна водка – произвежда се с мастило от сепия. Английско и руско производство. Има и газирана водка, която е едно от последните попълнения – плод на по-съвременните технологични достижения, отговарящи на тенденциите при търсенето.

Сред интересните експонати е водка, която се филтрира през въглен от карелска бреза. Питие със същите качества е водка „Дива”, която е най-скъпата в света и струва 2 млн. долара. Нейните бутилки обикновено се правят от злато и платина и са инкрустирани с диаманти.

Вероника разказва за спор, който са имали  СССР и Полша за това коя да се счита за родина на водката. Заради неотстъпчивостта в съперничеството се стига до арбитраж. Шведският съд се обръща към митниците, за да удостоверят, кой първи е внесъл в Швеция водка. След разследване в продължение на два месеца, успяват да се доберат да най-старият документ, датиран от 5 век, че Московското княжество първо е внесло водка в Швеция.

Основно, водката се произвежда от жито и ръж. По-ниският клас е от картофи. Има и екзотична водка, произведена от цвекло, която е 52 градуса. Често производителите използват и различни добавки към питието, като мед, чушка, сок от бреза. Във Великобритания се произвежда най-силната водка – 80,8 градуса. Тя е специално за Китайския пазар, където цифрата 8 е сакрална за местните.

Кристална корона е другият уникат, който се съхранява в Каварна. Има само три такива произведени в света. Интересна е и водка „Нефт”. Тя се произвежда в Австрия по идея на руски учени, които са се занимавали с проучвания и разработки за нефтопроизводство. Посетителите могат да видят загадъчната водка „Кама сутра”, „Матрьошка”, а също и американска, мексиканска водка, напитки от Чили и Австралия.

След като разгледат експонатите и чуят интересния исторически разказ, за гостите на Музея на водката в Каварна е осигурена възможност за дегустиране, както и да си закупят водка за спомен или като подарък.

Преобладаващата част от посетителите през годините, откакто музеят съществува, са руснаци, руски немци, немци, поляци, румънци и много българи.

Колекцията на музея наброява 772 бутилки водка от около 60 държави по целия свят. Като видово разнообразие на експонатите, тя е по-богата от тази на Музея на водката в Москва. Засега по многообразие я надминава единствено Музеят на водката в Рига, където се съхраняват около 1200 бутилки, но амбицията на Раскевич е и в Каварна да бъдат представени около 1000 различни вида водка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.