Now Reading:
Какви ще бъдат цените на чадъра и шезлонга това лято на Северното Черноморие?
Full Article 5 minutes read

Какви ще бъдат цените на чадъра и шезлонга това лято на Северното Черноморие?

Очакванията са цените на чадърите и шезлонгите по Северното Черноморие  това лято да се близки до миналогодишните. Ежегодно наемните цени и концесионните възнаграждения се индексират с инфлацията за предходната година – с 15,3 на сто, и с този процент ще бъдат увеличени размерите на плащанията към държавата от концесионерите и наемателите на плажовете.  

Най-ниска е цената на шезлонг на вили „Чайка“ – 3 лева. Там ще е най-евтино да се наемат чадър и два шезлонга – 12 лева. На повечето плажове по Северното Черноморие тези плажни съоръжения ще се предоставят на цени от 5, 6 до 7 лева. Но има и цени от 10-15 лева. Най-скъпо ще е на плажовете „Божурец – Топола“ 1, 2 и 3. Най-скъпо ще е плажуването на „Божурец – Топола“ 2, където за чадър и два шезлонга ще плащаме 40 лева.

На плаж Добруджа-юг цената на чадър и на шезлонг е 5.00лв., на плаж Каварна – по 6 лева,  на „Иканталъка 2“ – по 10 лева, „СБА“ – 10 лева за чадър и 8 лева за шезлонг. На плаж “Батовски” плажните аксесоари струват по 7 лева, на „Двореца“ в Балчик чадърът ще е 6 лева, а шезлонгът – по 5.00лв.

На плажа в курорта “Албена” се запазват миналогодишните цени по 7 лева за чадър и за шезлонг. „Тази година плажът в Албена остава на цените от миналата година, т.е. един чадър с два шезлонга е цена от 21 лв. Всички гости, които са настанени в нашите хотели ще се наслаждават на включени в пакета си чадъри и шезлонги от трети ред към плажната алея“, обясни и Велина Гюмова, старши мениджър „Подажби“ в курорта „Албена“. Тя допълни че първи и втори ред остават срещу заплащане, както беше и миналата година. Свободните зони на плажа се запазват на 50%, така че има достатъчно място за всички гости без значение дали са настанени в хотел в комплекса или не. „А за нашите плажуващи тази година сме организирали „Арена бийч Албена“, на която ще се провеждат всички летни концерти“, каза още Велина Гюмова.

На Кранево-юг 1 чадърът ще е 6.00 лв., а шезлонгът 5.00 лв.

Неохраняемите плажове

Към момента неохраняемите плажове в област Добрич са 19. Финализират се тръжните процедури, организирани от Министерството на транспорта и предстои сключване на договори с победителите, като в тази връзка се очаква броят на неохраняемите плажове да бъде значително намален. В област Добрич държавата плаща за водно спасяване на пет плажа, съобщи областният управител Здравко Здравков.

И тази година Министерството ще прави внезапни проверки, които ще са с фокус и върху водно-спасителната дейност, проверки ще има и съвместно с НАП. Извънредни инспекции по традиция ще се правят и по сигнали на граждани за нередности, като хората могат да ги подават на „горещия“ телефон, обявен на страницата на Министерството, а и по другите комуникационни канали на ведомството. Като цяло проверките ще са насочени към спазването на концесионните и наемните договори, в това число на санитарно-хигиенните норми, цените на плажните принадлежности.

Свободното къмпингуване

Лято 2023 ще е поредното, в което „дивото“ къмпингуване няма да е регламентирано. От 2015 г. се правят опити за създаването на ресорна наредба, събират се работни групи, които обаче не стигат до консенсусно решение, напомни заместник-министърът. Тя отбеляза, че съгласно чл. 10 а, ал. 3 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие министърът на регионалното развитие и благоустройството, съвместно с министрите на земеделието, на околната среда и на туризма трябва да подготвят Наредба за условия и реда на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани, които могат да бъдат обособявани в зона „А“ и в зона „Б“ извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги. През 2020 г. текст на такава наредба беше създаден, при обществените консултации постъпиха много предложения, беше създадена нова работна група и сега сме на финален етап, каза Ирена Георгиева. Министерството на туризма е дало своето становище за стартиране на наредбата след обобщаването на всички постъпили и тя ще бъде внесена за разглеждане в МС. По думите на заместник-министъра в наредбата се предвижда да има повече места за „диво“ къмпингуване и те ще могат бързо да се определят, включително и на частни терени, като това ще става при минимално затрудняващи условия, но при спазване на съответните хигиенни и санитарни изисквания.

България с очакване за повече туристи и това лято

Очакванията ни за лятото са разумно-оптимистични и имаме основания за това, защото миналото лято завършихме с 4,4 млн. туристически регистрации, с което се доближаваме до предковидната 2019 г., която беше с над 4,6 млн. регистрации, коментира заместник-министър Георгиева. Тя съобщи, че сега очакванията са да достигнем регистрациите за миналата година и дори да ги надминем, а при добри късни записвания да бъдат надхвърлени и регистрираните 4,6 млн. през 2019 г., съобщават от Министерството на туризма.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.