Now Reading:
Балчик остана на второ място в категорията „Туристическа дестинация“ в Годишните награди на МТ
Full Article 2 minutes read

Балчик остана на второ място в онлайн гласуването за Годишните награди в туризма 2023 на Министерството на туризма. Белият град бе номиниран в категория „Туристическа дестинация“ заради своите забележителности и романтични гледки през лятото.

Най-много гласове в категорията събра варненското село Неофит Рилски със своя Исторически парк, а на трето място е Бургас като фестивална столица. Номинираните бяха общо девет.

Село Неофит Рилски (56%, 3 318 гласа)

Град Балчик (18%, 1 064 гласа)

Град Бургас – Фестивална столица №1 (14%, 804 гласа)

Община Сандански (4%, 215 гласа)

Общински исторически музей, гр. Ивайловград (3%, 185 гласа)

Морският курорт Бяла – отлични условия за спокойна почивка с цялото семейство (2%, 130 гласа)

Община Банско (2%, 117 гласа)

Шкорпиловци – скритата перла на Северното Черноморие (1%, 58 гласа)

Община Брацигово (0%, 20 гласа)

Девет са общо категориите, в които се връчват награди, като сред тях е и голямата награда в категория „Изборът на българите“. Тя се определя сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални“ и „50-те малко познати места“ в България. В тази категория най-много гласове има Крепостта Овеч в Провадия. В категорията са включени и обекти от област Добрич – Дом-паметник „Йордан Йовков“, „Стария Добрич“ и Художествената галерия в Добрич, Архитектурно-парков комплекс „Двореца“ и Университетска ботаническа градина в Балчик, Нос Калиакра – археологически резерват „Калиакра“, Историческият музей в Каварна, Текето в с. Оброчище

Наградите – пластики-рози, ще бъдат връчени на официална церемония на 14 декември. Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, запазената марка на конкурса – българската роза, изобразяваща символа на красотата на България и грамота.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.