Now Reading:
С изложба Галерията почете Дружеството на художниците в Добрич и основателите му
Full Article 2 minutes read

Изложба „55 години Дружество на художниците – Добрич“ и „Основателите“ бе открита тази вечер в Художествената галерия. В нея са представени творби от фонда на галерията, съобщиха от културния институт.

Специален гост на откриването беше  Тодор Балев, един от основателите на Дружеството на художниците – Добрич, чиито творби присъстват в две от залите на изложбата – на основателите и на действащите художници. Той е първият назначен служител на Художествената галерия – Добрич и заедно със своите колеги играе съществена роля за отделянето на галерията като самостоятелна културна институция и за създаването на нейния фонд.
Художникът Тодор Балев изрази надежда, че бъдещето на изобразителното изкуство се крепи на днешните млади хора, на част от които е бил преподавател и наблюдава как изграждат свой стил и почерк, но най-вече се надява, че чрез естетиката те ще възпитават младото поколение.

Заместник-кметът д-р Баева поднесе поздравителен адрес от името на Община град Добрич и изрази благодарност към художниците за техния труд и принос към културния живот на града и за възможността да бъдем съвременници на тяхното изкуство.
Първата съвместна изложба на добричките художници – професионалисти и самодейци, обединени в творческа група е организирана 1962 г., а през 1964 г. Съюзът на художниците в София утвърждава и признава статута на редовна група на художниците в Добрич и окръга.
Традицията на първооснователите продължава и до днес. Добрички художници от различни поколения представят 63 свои творби в ежегодната изложба на дружеството. Тя е експонирана в три зали и съдържа живопис, графика, скулптура и други форми, създадени през последната година. В Зала 5 посетителите могат видят творби на основателите на дружеството и на художници, напуснали този свят, но оставили неоценимо художествено богатство.
Изложбата ще продължи до 10 януари 2020 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.