Now Reading:
В Добрич отбелязаха Сирни заговезни с традиционни ритуали и кукерско шествие
Full Article 1 minutes read

На Сирни заговезни в АЕМО “Старият Добрич” професионални фолклористи от ансамбъл “Добруджа” и фолклорна танцова студия “Добруджа” предоставиха възможност на децата да се запознаят с традициите на Сирни заговезни и да се включат в тях.

Сред ритуалите, които бяха възстановени, бяха кукерските игри, “хамкането”, хвърлянето на стрелички и прескачането на огъня. Децата се забавляваха, участваха и се възпитаваха в духа на традицията.

В миналото, къщата била подготвяна за Сирни заговезни чрез почистване и украсяване. С помощта на ритуални викове, змиите и гущерите били изгонени, за да се уверим, че няма зло, останало от зимата. За да се предотврати болест, хората завързвали бели и червени конци на агънцата, на плитките на момите, на ръчичките на децата и на дърветата в градината.

Сирнишките огньове са друг елемент от традицията на Сирни заговезни. В миналото, високите клади от тези огньове озарявали селата и се използвали за пречистване и обновяване. Кукерите били важен елемент от тази традиция, като прогонвали злото и благославяха за здраве и успешна сеитба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.